Prostreno.cz

Chmel nepatří jen do piva. Zdravý je i chmelový čaj

Máte rozbouřený žaludek, menstruační potíže, nervy na pochodu a ke všemu vás často trápí nespavost? Zapomeňte na prášky a naordinujte si chmelovou léčbu. Tento zázrak se rozhodně nehodí jen do piva!

Většina lidí zná chmel především jako látku tvořící základ piva. Máte to stejně? Nenechte se zmýlit, především je to léčivá rostlina s dlouhou tradicí, která se ve franské říši pěstovala od osmého století. Už tehdy totiž tušili, že pro lidské zdraví může být velice prospěšná. A díky moderní vědě s určitostí víme, jak moc! Co chmel, konkrétně ten otáčivý, vlastně obsahuje?

Jsou to především hořké látky – humulony a lupulony, kterým se připisují terapeutické účinky. Dále éterické oleje, třísloviny, flavonoidy, silice a terpenoidy, vitaminy skupiny B i minerální látky. Chmelové šišky si výborně rozumí s některými bylinami a společnými silami dokáží skvěle zabojovat proti různým neduhům. Jaké čajové směsi se vyplatí poznat?

Zázračná směs proti nespavosti

Potřebujete: 60 gramů chmelových šišek,40 gramů kozlíku.

Obě přísady pečlivě smíchejte a na 150 mililitrů čaje si připravte 1 čajovou lžičku směsi. Spařte vroucí vodou a po deseti minutách louhování sceďte. Čaj popíjejte podle potřeby dvakrát až třikrát denně, z toho jeden těsně před spaním.

Uklidňující směs na pocuchané nervy

Potřebujete: 25 gramů chmelových šišek, 25 gramů levandule, 25 gramů meduňky, 25 gramů prvosenky.

Postup „výroby“ je stejný jako v předchozím případě. Pokud se bojíte, že po požití budete ospalí a méně produktivní, hoďte obavy za hlavu. Jedná se o čaj, který působí na zklidnění během dne a nemá přímé účinky na spaní. Schopnosti jednotlivých složek se vzájemně doplňují a výsledkem je zahnání nervozity a pozitivní naladění.

Léčivá směs při menstruačních potížích

Potřebujete: 20 gramů chmelových šišek, 40 gramů řebříčku, 20 gramů meduňky.

Dvě čajové lžičky přelijte 1/4 litrem horké vody, deset minut louhujte, poté přefiltrujte. Nutno dodat, že tento čaj se doporučuje i ženám v období klimakteria.

Tajemná směs na rozbouřený žaludek

Potřebujete: 3 díly chmelových šištic, 1 díl meduňky, 1 díl zeměžluče, 1 díl heřmánku.

Však to znáte - dvě čajové lžičky smíchaných ingrediencí spařit, nechat odstát, „prohnat“ přes sítko a na zdraví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat