Prostreno.cz

Přednosti kajenského pepře, které si zamilujete

Kajenský pepř pomáhá zmírňovat bolest, a dokonce se ví, že odstraňuje hleny a pomáhá s hubnutím. V čem dalším se skrývá kouzlo tohoto „obyčejného“ koření?

Kajenský pepř je zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky, která rozhodně není jen tak lecjakým kořením. „Kajeňák“ se hojně využívá pro udržení zdravého srdce, a to díky silné fytochemikálii známé jako kapsaicin. Suma sumárum ale nabízí hlavně těchto pět benefitů!

Usnadňuje hubnutí

Ano, tohle je hodně dobrá zpráva. Kajenský pepř skutečně účinně pomáhá při hubnutí, neboť snižuje chuť k jídlu a způsobuje pocit sytosti. Je zajímavé, že studie jisté americké univerzity prokázala po jeho konzumaci zrychlení metabolismu – a to dokonce o několik hodin! Stačí přidat půl lžičky kajenského pepře do jídla, a už spalujete. Mimochodem, stále platí, že pokud se obecně držíte kořeněných potravin, děláte dobře, aspoň co se hubnutí týče. Zvyšují totiž teplotu těla a tím urychlují spalování.

Zmírňuje bolest

Jednou z nejdůležitějších výhod kajenského pepře je skutečnost, že obsahuje kapsaicin. Tato chemikálie pomáhá mírnit bolest. To se hodí zvlášť v případě, že vás trápí bolest dolní části zad či například pásový opar. Aplikace kapsaicinového krému obvykle vede k pocitu brnění na pokožce, který je však zcela normální.

Ulevuje přetíženým sliznicím

Kromě toho, že kajenský pepř pomáhá zmírňovat bolesti, jak je popsáno výše, teplo z kapsaicinu také pomáhá stimulovat sekreci. Dochází tedy k odstraňování hlenů z přetížených plic nebo nosu. To se děje i v případě, že si zakoupíte medikamenty z lékárny. Jediným rozdílem ale je, že kapsaicin má tendenci působit mnohem rychleji. Až vás tedy příště přepadne chřipka, vyzkoušejte čaj z kajenského pepře. Budete příjemně překvapení, jak se vám ihned uleví!

Umocňuje účinek jiných bylin

Jak podpořit snahu bylin ulevit vám od potíží? Přidejte k nim kajenský pepř, který spouští jejich reakci. Smíchat, zkonzumovat a být v pohodě. Nic víc, nic míň.

Zastavuje krvácení

Kajenský pepř zastavuje krvácení a lze ho použít i přímo jako první pomoc na povrchu těla při krvácejícím zranění. Úraz při práci? Nasypejte trochu pepře na ránu. Pár vteřin to sice bude pálit, ale po chvíli se krvácení zastaví.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat