Prostreno.cz

Snídaňové lupínky a bílé pečivo. Tyto potraviny jsou při dietě tabu

Ztráta hmotnosti není snadná, ale rostoucí povědomí o zdravotních dopadech nadměrné tělesné hmotnosti vede k tomu, že se více lidí snaží svoji váhu držet na uzdě. Stejně jako některé potraviny, které vám pomohou zhubnout, existují i určité potraviny, které mají opačný účinek a škodí nejen vaší postavě, ale i zdraví.

Tyhle potraviny si k tělu rozhodně nepouštějte!

Nezdravé snídaňové cereálie

}Snídaňové cereálie na obalech slibují přímo zázraky, ve skutečnosti, když si přečtete složení, je většina z nich plná cukru. Při nákupu se nenechte zlákat obalem se štíhlou slečnou, ale otočte pěkně výrobek na zadní stranu a zkontrolujte složení. Jak se říká, ukázaná platí.

Bramborové lupínky a hranolky

Tento nešvar je u nás velmi rozšířený, ale smažené lupínky a hranolky nejsou vůbec pro naše tělo nic dobrého. Pokud máte chuť na takovou dobrůtku, připravte si lupínky či americké brambory doma v troubě na pečicím papíru. Na přípravu spotřebujete jen minimum oleje a špetku soli.

Dietní nápoje

Umělá sladidla v dietním nápoji stimulují vaši chuť k jídlu, což vede ke konzumaci nezdravých potravin. Náhradní sladidla, jako je aspartam a sukralóza, zvyšují riziko obezity, diabetu druhého typu a kardiovaskulárních onemocnění. Chcete-li uhasit žízeň, není nic lepšího než čistá voda nebo voda s citronem či bylinkami.

Slanina

Slanina je bohatá na nasycený tuk, stejně jako na obsah sodíku, dusičnanů a dusitanů. Přebytek nasycených tuků není pro udržení hmotnosti dobrý. Nadbytek soli může vést k zadržování vody a nadýmání. Pokud vás přesto někdy zláká chuť na slaninu, připravujte ji na grilu nebo v troubě, nejhorší úpravou je smažení.

Hotové salátové dresinky

Hotové dresinky obsahují často velké množství tuků a kalorií kvůli přísadám, jako je majonéza, sójový olej a kukuřičný škrob s vysokým obsahem fruktózy. Chcete-li něčím zpestřit svůj zeleninový salát, udělejte si vlastní zálivku, například s bylinkami a olivovým olejem.

Ochucený popcorn

Popcorn je při dietě a při udržení hmotnosti povolen, ale! Jedná se jen o ten, který je bez příchutě. Pokud máte chuť na popcorn, připravte si ho doma, příprava je velmi snadná a kukuřici na popcorn zakoupíte ve velkých supermarketech nebo zdravých výživách.

Margarín

Často se uvádí jako zdravější alternativa másla. Margarín je ale další kalorická bomba, které je třeba se vyhnout. Obsahuje hydrogenované tuky, které jsou škodlivější než nasycené tuky v másle. Ve skutečnosti obsahuje téměř 3 gramy trans-tuků na lžíci.

Bílé pečivo

Pokud si hlídáte váhu, je důležité sledovat i spotřebu bílého pečiva. Zatímco bílé pečivo je základní potravinou pro mnoho lidí, pravdou je, že nemá žádnou nutriční hodnotu, ale pouze prázdné kalorie. Bílé pečivo má vysokým glykemický index. To znamená, že vás nadlouho nezasytí a za pár minut dostanete znovu hlad. Při výběru dejte přednost spíše celozrnnému pečivu.

Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje obsahují prázdné kalorie, které vás nenaplňují nebo neposkytují žádné živiny. Když se tyto prázdné kalorie smísí se sacharidy, tuky a bílkovinami, odkládají proces spalování tuků a přispívají k nabírání na váze.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat