Prostreno.cz

Optimisté žijí déle. Naučte se dívat na svět pozitivně i vy

Jste člověk, který vidí sklenici spíš poloprázdnou než poloplnou? Vždycky počítáte s horší variantou a občas stahujete kalhoty, i když brod je ještě daleko? Tak tenhle pesimismus jde podle odborníků snadno vyléčit…

Z lékařského hlediska optimisté žijí delší a kvalitnější život, snáze se léčí z různých onemocnění, a protože se zbytečně netrápí stresujícími událostmi, daleko lépe se jim spí. To zní jako pádný argument, proč mít pozitivní přístup! Jenže co když vám sudičky nadělily do vínku pesimismus, můžete své přesvědčení nějak změnit? Představte si, že ano. Už za pár dní!

Vědci totiž dospěli k závěru, že optimismus lze natrénovat jednoduchým cvičením. Odborníci své tvrzení staví na závěrech téměř 30 studií a názorech několika psychologů. Když prý budete dodržovat jejich rady a každý den si vyšetříte pár minut na trénink, už za dva týdny se z vás stane ukázkový optimista. Jaké je tajemství úspěchu? Tohle je manuál, který vás změní k nepoznání.

Vizualizace, co má sílu

Představte si svou ideální budoucnost. Zamyslete se nad tím, jak by to vypadalo, kdybyste si splnili všechny své sny. Vidíte krásný dům, žádnou hypotéku, nové auto, luxusní dovolenou a tchyni, co vás při každé návštěvě nedohání k šílenství? Výborně, tak pokročíme dál.

Sonda do hlavy a duše

Nyní si vezměte papír a tužku a podrobně si zapište konkrétní cíle, kterých chcete dosáhnout, z profesionálního i osobního hlediska. Zahrnout tam můžete všechno, od uběhnutého maratonu, povýšení, stěhování do lepšího, nového vztahu, až po další dítě – zkrátka se zamyslete, co by vás udělalo šťastnými. Máte to poznamenané černé na bílém? Jste připraveni na další metu.

Režírování vlastních představ

Teď se pohodlně usaďte, zavřete oči a spojte tyto cíle do autobiografického příběhu, který se promítá ve vaší mysli. Snažte se vybavit si sebemenší detaily – třeba jak jste se dostali k určitému bodu, jaké překážky a pokušení jste zdolali, i jaký byl první den v novém zaměstnání. Vytvořte si film o sobě, jako byste svou zářivou budoucnost už prožívali – i když jste teprve na začátku.

Opakování pro upevnění

Každý den po dobu minimálně pěti minut si vizualizaci o ideální budoucnosti přehrávejte. Zapojte smysly i emoce, abyste skutečně vnímali, jaký je to pocit žít tento nový budoucí život. Možná se u toho budete usmívat, cítit hrdost a spokojenost, a o to právě jde. Tím je manuál u konce a odborníci jsou si jistí, že s každým opakováním se míra optimismu zvětšuje. A kdoví, třeba vás tahle vize nakopne k určitým životním změnám, ke kterým se dlouho odhodláváte…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat