Prostreno.cz

Proč je pro vás draslík životně důležitý

Chcete mít zdravé srdce, které bije jako zvon, trávení, co šlape jako po drátkách a ještě se vyhnout rakovině? Pak se v obchodě zaměřte na banány, mléko, brambory a citrony. Obsažený draslík vám to zařídí!

Draslík je minerál, který je životně důležitý. A to bez nadsázky! Má rozhodující roli v nervových přenosech, ovlivňuje aktivitu svalů (zejména toho srdečního), účastní se procesů regulace kyselino-zásadité rovnováhy a osmotického tlaku, povzbuzuje peristaltiku střev a dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání. Co vám hrozí, když ho budete mít v těle málo?

Nebezpečí, které si nevybírá

Nedostatek tohoto nepostradatelného minerálu vyvolává poškození a oslabení srdečního svalu, poruchy srdečního rytmu a trávení, bolestivé křeče svalů i ochrnutí střev. To však není všechno, ve hře je totiž ještě artritida, zvýšené riziko rakoviny a neplodnost! Je tedy jasné, že hlídat si draslíkovou hladinku je nadmíru důležité. Hlavně v případě, že patříte do některé z níže uvedených skupin.

Jací lidé by měli být zvlášť obezřetní?

Lékaři uvádí spojitost s „podmírou“ draslíku především s osobami, které užívají diuretika a antikoncepční pilulky, vykonávají fyzicky náročné zaměstnání, aktivně sportují, jsou příležitostnými konzumenty alkoholu a vyznavači průmyslově zpracovaných potravin. Také vás napadlo, že v tomhle seznamu se prostě najde každý? Trefa. Jak tedy bezpečně poznáte, že vám draslík chybí? Jsou určité varovné signály, které se nemýlí!

Od únavy po křeče

Býváte často unavení a po práci ještě potřebujete chvilku „na zotavení“? Varovná kontrolka svítí na poplach! Stejně jako v případě vysokého krevního tlaku, svalových křečí, častého pocitu závratě, zácpy a brnění v končetinách. Zní vám to povědomě? Pak vyhledejte bohaté zdroje, ze kterých můžete minerál čerpat. Nejlépe ihned!

Přírodní zásobárna, kterou si nenechte ujít

Denní potřeba draslíku činí 1–3 gramy na osobu a naštěstí může být celá pokryta běžnými potravinami. Zaměřte se tedy na obilná zrna, brambory, banány, avokádo, mandle, arašídy, citrusové plody, listovou zeleninu a mléko. S tímhle nákupním seznamem rozhodně nešlápnete vedle. A o zdraví srdce se nemusíte obávat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat