Prostreno.cz

Zelené přírodní čističky vzduchu u vás doma

Nic proti čističkám vzduchu, ale pokud doma potřebujete trošku vyčistit vzduch, vsaďte na zelenou. Máme pro vás několik pokojových rostlin, které na vás přímo budou dýchat.

Často se domníváme že „špatný vzduch“ se nás netýká, ale pokud žijete ve městě a nechodíte pravidelně do přírody, rozhodně se nad tím alespoň zamyslete. V domácnosti na nás číhá plno nástrah, které kolem sebe šíří negativní látky do ovzduší, jako jsou například chemické nátěry, plasty, chemikálie v umělých kobercích, chemické čisticí prostředky a v neposlední řadě cigaretový kouř.

Vnitřní znečišťující látky mohou způsobovat kašel, tlak v oblasti hrudníku, časté bolesti hlavy, bolest v krku, svědění nebo pálení očí, dušnost a záchvaty astmatu. Pokud toužíte po čistém vzduchu, pusťte si domů tyto nenáročné rostliny.

Břečťan popínavý

Pokud neznáte, jedná se o popínavou rostlinu, je vhodná jak na venkovní pěstování, tak i do interiéru. Jeho husté listí dokáže úspěšně absorbovat převládající znečišťující látky a chemikálie. Jeho schopnosti filtrovat vzduch může odstranit škodlivé chemikálie, jako je benzen, oxid uhelnatý, formaldehyd, trichloretylen, xylen a toluen.

Tato stálezelená rostlina je velmi snadná na pěstování, potřebuje jen malý prostor, střední teplotu a střední sluneční světlo. Můžete ho zavěsit nebo postavit, v závislosti na dostupném prostoru.

Lopatkovec

Lopatkovec patří mezi jedny z nejlepších rostlin vhodných do interiéru. Tato tropická rostlina rozkládá a neutralizuje škodlivé vnitřní plyny, jako je benzen, formaldehyd, trichloretylen, xylen, amoniak a oxid uhelnatý. Dále absorbuje alkohol a aceton ze vzduchu, který je emitován elektronikou, lepidly a určitými čisticími prostředky.

Tato pokojová rostlina potřebuje střední, nepřímé sluneční světlo., důkladnou zálivku 1 až 2krát denně, ale pozor nesmí stát dlouho ve vodě. Chcete-li maximalizovat jeho čisticí schopnost, udržujte listy bez prachu, rostlinu můžete pravidelně vlažnou vodou osprchovat.

Dračinec

Dračinec je další vynikající rostlinou na čištění vzduchu. Má dlouhé, široké listy, které jsou často různorodě zbarvené červenými čarami. Pomáhá odstraňovat vnitřní toxiny, jako je xylen, benzen, trichloretylen a formaldehyd.

Rostlina může dorůst až dvou metrů, takže ji můžete občas seříznout. Je velmi nenáročná na umístění, vhodné je světlé místo, bez přímého slunce. Pozor však na přemisťování, to jí nesvědčí. Listy pravidelně otírejte od prachu, aby byl její účinek co nejlepší.

Ledviník ztepilý

Tato rostlina patří mezi kapradiny, takže si jistě představíte její vzhled. Její světle zelené listy nejen zpestří váš interiér, ale také pohltí všechny škodlivé látky.

Rostlina je velmi nenáročná na pěstování, zvykne si všude, kam ji postavíte, pokud možno vyhněte se přímému slunečnímu světlu. Dbejte na dostatečnou zálivku, jako správná kapradina, má ráda vlhkou půdu pod nohama.

Tchynin jazyk

Tato rostlina je vhodná do domácnosti i do kanceláře, oblíbíte si její vzhled a navíc je vhodná pro pěstitele začátečníky, tato pokojovka povětšinou přežije všechny vaše začátečnické chyby. Čistí vzduch od formaldehydu, oxidu dusíku a benzenu. Kromě toho pomáhá snižovat hladinu oxidu uhličitého.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat