Prostreno.cz

Kopřiva dvoudomá. Léčí alergie, průjem i nachlazení

Taky vám jako dítěti babička říkávala, že když se popálíte kopřivou, nebudete mít revma, a proto je takové „zranění“ vlastně prospěšné? To není zdaleka jediné onemocnění, které tato bylina dokáže léčit. Její síla vás možná pořádně překvapí!

Kopřiva je velmi známá a rozšířená bylina, jejíž žahavost okusil na vlastní kůži asi každý. Vždyť roste jako plevel od nížin až po podhůří, v příkopech, u cest a u vody, zejména v blízkosti lidských obydlí. Mezi zajímavé obsahové látky kopřivy patří chlorofyl, kyselina mravenčí a křemičitá, aminy, minerální látky, vitaminy a třísloviny. Proto není žádný div, že lidové léčitelství na tuto vytrvalou bylinu nedá dopustit. K čemu se vlastně už léta používá?

Neobyčejné schopnosti obyčejné rostliny

Vnitřně se listy, natě i kořeny užívají ke zlepšení látkové výměny a na celkové posílení organismu, očišťují krev od toxických látek, zlepšují činnost slinivky břišní, snižují hladinu cukru v krvi, ale spolehlivě léčí také kašel, bolesti hlavy, anémii, astma, zápal plic, bronchitidu a kloubní potíže. Máte už letos nasbíráno? Výborně, můžete si tak doma připravit zázračné kopřivové léky, které jistě přijdou vhod!

Extrakt proti revmatismu

Smíchejte stejné váhové díly z čerstvých kopřiv, medu a lihu. Uzavřené nechte stát na chladném místě 14 dní, občas promíchejte. Doporučené dávkování je lžíce extraktu třikrát denně před jídlem. Konečně lék, který je účinný a zároveň chutný! Však to sami brzy zjistíte…

Kapky proti průjmu

Jeden váhový díl čerstvé, rozdrcené kopřivy na pět dílů 40% alkoholu nechte 14 dní louhovat v tmavé, dobře uzavřené láhvi. To je vše! Jakmile vás bude pronásledovat průjem z celkového oslabení, dejte si třikrát denně 40 kapek a máte po starosti.

Kopřivová vodka proti nachlazení

Budete potřebovat pět lžic nasekané kopřivy, dvě lžíce strouhaného kořene křenu a ½ litru vodky. Ingredience dobře promíchejte, láhev zazátkujte a po 14 dnech stání přeceďte. Tenhle lék spolehlivě vyžene kdejakou virózu z vašeho těla.

Čaj proti alergii, ekzému a otokům

Vrchovatou lžíci rozemleté kopřivy přelijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat. Vlažné potom sceďte, doslaďte medem a pijte každý den, nejlépe třikrát, po dobu tří týdnů. Kromě toho, že zmírníte alergické příznaky a zbavíte se vyrážek, vám tato kúra ještě báječně posílí organismus!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat