Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Co dát právě teď do salátu? Česnáček lékařský

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

19. 5. 2017 | Zdraví a diety

Je vám líto, že období sběru a konzumace medvědího česneku je už pryč? Nahraďte ho česnáčkem – ještě to stihnete!

Ve středověku, kdy bylo koření drahé, si hojně rozšířený česnáček našel cestu z lesů a hájů na stoly chudých lidí, jimž nahrazoval pepř. Dokonce se kdysi hojně pěstoval i v zahradách. S postupným rozšiřováním exotických koření ale upadala nenápadná bylinka s bílými květy do zapomnění. Dnes se k ní však mnozí vrací. A vůbec není těžké uhádnout, proč tomu tak je.

Když rozemnete čerstvý srdčitý list mezi prsty, ucítíte výraznou vůni česneku s nádechem hořčice (chuť je však v porovnání s česnekem medvědím jemnější). A kde tuhle chutnou přísadu do salátu, pro niž má angličtina název „ mustard garlic“ neboli hořčičný česnek, najít?

Plevel, který vás postaví na nohy

Česnáček se vyskytuje na okraji stinných lesů a lesních světlinách, v křoví, v zahradách (často u živých plotů), v parcích a také na rumištích. Sbírají se listy a špičky výhonků, květy, plody a kořen, přičemž česnáček se pro kuchyňské účely může sbírat i během května. Listy se trhají v čistém prostředí, nezasaženém průmyslem nebo výfukovými plyny. (Sbírá se vždy jen několik listů z jedné rostliny. To aby nebyla příliš vysílená.) Pokud už jsou starší a větší listy hořké, nebojte se konzumovat květy.

Koření i bylinkové máslo

V případě mladých, šťavnatých lístků je „degustace“ jednoduchá. Buď čerstvé listy slupněte „jen tak“, nebo je nadrobno nakrájejte a použijte jako pikantní koření do salátů, bylinkového tvarohu a pomazánek, do bylinkových jídel nebo do polévek (například brokolicové). Velmi chutné je i bylinkové máslo, pokud česnáček spárujete ještě s jinými druhy léčivého „koření“. Využití je tedy všestranné, nicméně pozor na častou chybu.

Česnekový ocet do zásoby

Používají se pouze syrové a čerstvé listy, neboť při usušení ztrácejí svou česnekovou příchuť. Výroba česnekového octa ale ničemu nebrání. Do litru jablečného octa vložte pár celých rostlinek i s květy, uzavřete a nechte pár týdnů macerovat na suchém a chladném místě. Přeceďte a ocet používejte k dochucení salátů.

A propos, pikantní květy jsou úchvatnou dekorací vydatných jídel. Ostře chutnající zralá semena se dají využít i jako semena hořčice. A pokud na podzim vykopete kořen, můžete ho najemno nastrouhat a nakládat s ním stejně jako s křenem. Nyní ale česnáček lékařský výborně osvěží dipy určené k dochucení grilovaných jídel.

Dýňová semínka nevyhazujte. Dostanou vaše nervy i libido ...

Dýňová polévka s medem

Dýňová polévka s medem

14 hlasů
60min 231 kJ 110 Kč

Nejčtenější články

K provonění domova i na rty. Využijte pomerančový olej

K provonění domova i na rty. Využijte pomerančo...

Dýňová semínka nevyhazujte. Dostanou vaše nervy i libido do kondice

Dýňová semínka nevyhazujte. Dostanou vaše nervy...

Proč byste šampaňské neměli nalévat do flétny

Proč byste šampaňské neměli nalévat do flétny

Babské rady na bolavý zub. Tyhle fungují stále

Babské rady na bolavý zub. Tyhle fungují stále

Tip na večeři

Květák se slaninou

12 hlasů
50min 687kJ 95 Kč

Vařený květák sypaný strouhankou a restovanou slaninou.

Ostré kuřecí kousky

10 hlasů
45min 649kJ 150 Kč

Kuřecí maso s oříšky a chilli papričkou.