Prostreno.cz

Jak žít déle. Pijte kávu a meditujte

Žít dlouhým, kvalitním a spokojeným životem je snem asi každého. Jenže dá se proto něco udělat? Že váháte! Uvařte si kávu, snězte hrst vlašských ořechů, k tomu pár sardinek a vyrazte na čerstvý vzduch!

Chcete znát tajemství dlouhověkosti? Žádný problém. Profesor Harvardské lékařské fakulty Sanjiv Chopra ho hrdě odhaluje ve své knize „The Big Five“. Tento odborník pocházející z Indie se domnívá, že k delšímu životu i nezlomnému zdraví vám pomůže pět jednoduchých kroků  – takhle snadné to je! Co tedy můžete udělat pro svoji budoucnost?

Pijte kávu, to je základ

Doktor Chopra na černé zlato nedá dopustit a opírá se o studii z roku 2012. Její závěry publikované v časopise The New England Journal of Medicine prokázaly, že celková úmrtnost byla u žen, které pily dvě až čtyři kávy denně, o 15 % nižší. Nutno dodat, že opatrní byste měli být s její teplotou. Světová zdravotnická organizace na základě svého průzkumu tvrdí, že konzumace jakéhokoli horkého nápoje nahrává rakovině jícnu.

Pravidelně cvičte, vrátí se vám to

„Všichni známe výhody fyzické aktivity a máme na výběr, jestli se budeme hýbat, nebo ne,“ zdůrazňuje odborník ve své knize a dodává, že 150 minut chůze týdně prodlužuje délku života v průměru o 4,5 roku. A to vážně není málo! Když si k tomu připočítáte tu kávu, máte hned pár let k dobru…

Zaměřte se na zdroje vitaminu D

Nedostatek „déčka“ je spojován s celou řadou zdravotních problémů, včetně roztroušené sklerózy, onemocnění srdce a diabetu 2. typu. Je tedy jasné, že dostatečný příjem může odvrátit hrozící katastrofu. Alespoň takový je názor autora receptu na dlouhověkost. Kupujte tedy častěji lososa, sardinky, červené maso, hovězí játra a žampiony. Pokud vám nic z tohoto seznamu nechutná, nabízejí se ještě potravinové doplňky obsahující vitamin D.

Jezte ořechy. Po hrstech

Můžete snížit riziko rakoviny, srdečních onemocnění, mrtvice a předčasného úmrtí jen s jednou hrstkou ořechů denně,“ říká Sanjiv Chopra. Jak je to možné? Vlašské ořechy vám nabízejí vše od proteinů a omega-3 mastných kyselin až po antioxidanty, jako jsou vitaminy B a E. Také esenciální minerály, zejména selen a hořčík. Tenhle pramen zdraví si nenechte ujít!

Meditujte, hodně a často

Lidé po celém světě tuto činnost provozují už tisíce let a přínosy, které z toho plynou, začíná konečně dokumentovat i moderní věda. Meditace snižuje stres, což má pozitivní vliv na dlouhodobé zdraví. Také blahodárně ovlivňuje fyzické a duševní procesy. Jak dlouho že je třeba oddávat se celkové relaxaci? Ideálně 15 minut dvakrát denně a v začátcích by vám měl pomoci zkušený učitel. Jdete do toho?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat