Prostreno.cz

Káva předchází rakovině jater

Máte přesně stanovený kávový harmonogram, který dodržujete za všech okolností? Hýčkejte si tento zvyk. Pokud se „vejdete“ do čtyř vypitých šálků, předcházíte nádorům na játrech. Ale pozor, riziko výrazně snížíte i s poloviční dávkou!

Také si den bez šálku černého zlata absolutně nedokážete představit? Dobře děláte. Kofeinový rituál není jen způsob, jak se v únavové krizi nakopnout, ale může skutečně pomoci při snižování rizika jednoho z největších nádorových onemocnění – rakoviny jater. Za tím si teď odborníci zkrátka stojí!

Prevence, co má aromatické grády

Výzkumníci ze skotské univerzity Edinburgh podrobně přezkoumali údaje z 26 předešlých výzkumů s cílem odhalit jednou provždy blahodárné účinky voňavého nápoje. Jelikož měli k dispozici data více než dvou milionů účastníků, pátrání se protáhlo na pěkných pár měsíců. Ale úsilí vědců přineslo skutečně nadějné výsledky – takové, které možná ani nikdo nečekal. Každopádně je milovníci kávy vítají všemi deseti!

Čtyři hrnky a jste jednou nohou z obliga

Odborníci jsou si na základě průzkumu jistí, že konzumace dvou šálků kávy denně snižuje riziko rakoviny jater až o třetinu, což rozhodně není málo. Navíc autoři studie jsou toho názoru, že ti, kteří si vychutnají čtyři šálky, snižují hrozbu tohoto vážného onemocnění o celou polovinu! Jednoznačně to prokazují lékařské testy kofeinových labužníků, kteří si mohou oddechnout – mají totiž menší pravděpodobnost vývoje hepatocelulárního karcinomu (HCC), což je pátý nejčastější nádor v celosvětovém měřítku.

Lék, co pomáhá a chrání?

„Káva přináší mnoho zdravotních benefitů a nejnovější poznatky naznačují, že má významný vliv na vznik rakoviny jater. Naše údaje jsou velice důležité, vzhledem k nárůstu pacientů s HCC i jejich špatné prognóze. Konečně máme v rukou důkaz, že tento nápoj užívaný přiměřeně může být nádherným a hlavně účinným přírodním léčivem,“ říká lékař Oliver Kennedy působící na výše zmíněné univerzitě. Zároveň však dodává, že i ve světle těchto zpráv by se kávě některé skupiny měly vyhýbat. Třeba těhotné ženy a lidé s vysokým tlakem. Jak je vidno, každá mince má dvě strany… Bohužel!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat