Prostreno.cz

Přínosy himalájských solných lamp. Jsou skutečné?

Mnoho povyku pro nic? Tak by se možná dala okomentovat situace okolo himalájských solných lamp. Taky máte doma jednu elektrickou a několik „na čajovky“? Pak věřte, že nic není tak léčivé, jak se na první pohled zdá. Prý jde o placebo!

Podílí se na pocitu útulnosti u vás doma. A dál? O solných lampách se říká, že působí blahodárně na lidský organismus, pomáhají navodit příjemnou atmosféru a čistí vzduch, přičemž pozitivní účinky solné lampy na dýchací cesty oceňují zejména lidé s respiračními potížemi a alergici. Je to skutečnost nebo fikce?

Kýč versus cenný doplněk

Roshini Raj, certifikovaná gastroenterologistka a internistka s lékařským vzděláním z New York University School of Medicine, výčet těchto zdravotních benefitů docela vážně zpochybňuje. Kus oranžové horninové soli s žárovkou nebo svíčkou uvnitř vyzařuje negativní ionty, které se vážou na pozitivně nabitý prach a alergeny ve vzduchu. Tím se mohou zmírnit některá onemocnění. Údajně…

Solná lampa a sůl obecně primárně přitahuje vlhkost a tu absorbuje. Po rozsvícení žárovky uvnitř solného krystalu se začne lampa zahřívat a z krystalu se začne odpařovat voda plná minerálů soli. Díky této vlastnosti mají lampy a svícny z himalájské soli ozdravný účinek.

Marketingový tah, který se líbí

„Takhle to tvrdí mnoho odborníků, nicméně neexistuje žádná seriózní studie, která by toto tvrzení podpořila,“ komentuje zmíněná odbornice s tím, že nemá nic proti slané vodě. Ta má ostatně za sebou dlouhou historii. Například oplachování nosních průchodů fyziologickým roztokem může pomoci uvolnit hlen a snížit suchost a zánět. Ale to je něco docela jiného.

„Tohle je nesporné, sůl je prostě sůl, ale pokud svítíte himalájskou lampou, používáte ji především pro osvětlení a lepší náladu. O léčebných výhodách to rozhodně není,“ apeluje odbornice. Stále tedy platí, že pobyt u moře nic nenahradí – a je to jistota. Taky se chystáte někam za hranice všedních dní? Děláte dobře!

Pobyt u moře vám pročistí plíce, zbaví kůži lupénky i ekzémů, zharmonizuje funkci štítné žlázy, rozpustí hleny, propere sliznice, vyléčí infekce i záněty. Mořský vzduch je zkrátka vlhký, slaný, přesycený minerály – a hlavně nesmírně zdravý. Jenom je nutné užít si ho ideálně 14 dní a víc. Kéž by letní dovolené povinně proplácely všechny zdravotní pojišťovny…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat