Prostreno.cz

Zpomalení chůze je prvním projevem demence

Zpomalení chůze je prvním projevem nastupující demence. Jakmile začne starší osoba chodit pomaleji, dochází u ní ke zmenšení pravé části hippokampu v mozku. Tato oblast přitom řídí paměť a prostorové vnímání. Pokud si však člověk včas uvědomí, že se jeho chůze zpomaluje, může vhodná léčba nástup demence výrazně zpomalit.

„Prevence a včasná léčba jsou klíčem ke globálnímu snížení počtu pacientů s demencí, ale současné přístupy zjišťování onemocnění jsou příliš invazivní a drahé, aby bylo možné je použít plošně. Náš výzkum naznačuje, že stačí měřit jednoduchou metodou změnu rychlosti chůze,“ tvrdí doktorka Andrea Ross z University of Pittsburgh.

Zpomalení chůze je s přibývajícím věkem přirozené, protože mozek prostě s věkem degraduje u všech osob. Ale záleží na tom, jak rychle a jak výrazně k tomuto zpomalení dochází. A s prodlužující se průměrnou délkou života je zapotřebí začít s prevencí mentálního úpadku včas. Ideální je sportovat i v pokročilém věku a dodržovat zásady zdravého životního stylu.

Pomůže strava!

O tom, že nejlepším jídelníčkem Evropana je ten z oblasti Středozemního moře, už dnes nemůže nikdo pochybovat. Působí blahodárně na celé tělo i duši. Krom toho, že udržuje v perfektní kondici srdce a cévy, působí pozitivně také na mozek. Pokud člověk vymění svůj starý stravovací systém za středomořský a doplní ho pravidelným příjmem olivového oleje a ořechů, ochrání se před zapomínáním a demencí. A navíc sám zaznamená, že má více energie a bystřejší myšlení.

Lidé, kteří konzumují velké množství olivového oleje a ořechů, mají lepší výsledky v testech paměti, pozornosti a abstraktního myšlení i ve vyšším věku,“ napsali barcelonští vědci na stránkách odborného časopisu Internal Medicine.

Provedli experimentální výzkum a zjistili, že osoby, které olivový olej a ořechy nejedly, ale zařadí je do svého jídelníčku, mají po několika týdnech konzumace lepší výsledky různých testů myšlení a paměti.

„Naše výsledky naznačují, že u starší populace může středomořská strava zásobená olivovým olejem a ořechy působit proti mentálnímu úpadku. Nedostatek účinných léčebných metod pro kognitivní úpadek a demenci znamená, že se musíme mnohem více zaměřit na tuto prevenci,“ tvrdí doktor Emilio Ros z Institut d‘Investigacions Biomediques August Pi Sunyer v Barceloně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat