Prostreno.cz

Babiččina léčba očí. Co pomáhá na zánět a podráždění

Že když nemáte po ruce speciální a drahé kapky z lékárny, jste naprosto ztracení? Co vás nemá. Oči vám hodí do pohody heřmánek, okurka, studený obklad a v neposlední řadě i černý čaj. Tahle léčba zabírá!

Alergie, práce na počítači, špatná kosmetika i absence slunečních brýlí. Tohle všechno se na pohodlí vašich očí neblaze podepisuje. A pak není o podráždění, červenání, ani záněty nouze! Jak svému zrakovému orgánu poskytnout první pomoc, když se vám zrovna návštěva lékaře vůbec nehodí? Nechte si poradit od našich babiček, vždyť jejich cenné rady fungují stále. Co přesně vás trápí?

Na unavené oči platí heřmánek a okurka

Zase jste byli v práci přesčas? Není se co divit, že monitor počítače vám dal co proto! Jako velmi účinný prostředek se v tomto případě jeví heřmánkový obklad. Bylinku zalitou vroucí vodou nechte vychladnout. Poté přeceďte a v nálevu si namáčejte vatové tampony. Když je přiložíte na víčka, výrazně se vám uleví! Pokud nemáte heřmánek po ruce, nařežte na tlusté plátky alespoň studenou okurku. Ta vám po deseti minutách udělá nejen dobře, ale ještě zlikviduje i „pytle pod očima“.

Se zánětem zatočí fenykl

Příznaky tohoto maléru vám jistě představovat nemusíme. Vždyť se zarudlým bělmem a nepříjemným pálením měl co dočinění určitě každý. Rychlá náprava? Nálev z fenyklových semen. Připravíte si ho tak, že dvě lžičky fenyklu spaříte horkou vodou a po deseti minutách louhování důkladně scedíte. Jakmile nálev vystydne, je připraven k použití. Buď ve formě očního výplachu, nebo obkladu.

Červeným očím pomůže chlad a světlík

Příčinou může být zánět spojivek, nošení kontaktních čoček, ale pozor – i nadměrné používání očních kapek. Jednoduché řešení rudé patálie se skrývá ve studeném obkladu. Že tomu moc nevěříte? Klidně můžete, voda oči zvlhčí a chlad stáhne cévy. Další alternativou je nálev ze světlíku lékařského, jehož postup výroby je stejný jako v předchozím případě.

Suché oči vyléčí černý čaj

Zní to asi bláznivě, ale čajová kúra je osvědčenou babskou radou na suché oči. Základní pravidlo? Uvařte si porcovaný černý čaj, ten si s chutí vypijte a použité sáčky neházejte do odpadkového koše, ale položte si je na zavřená víčka. Už po několika minutách se budete cítit mnohem lépe. A vaše oči samozřejmě také!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat