Prostreno.cz

Jak lépe bojovat s úzkostí?

Občas popadne úzkostný stav každého z nás. Aby se to nestávalo často a úzkost neničila náš život, je dobré naučit se jí předcházet.

Zkuste některou z následujících rad.

Hoďte za hlavu, co si o vás myslí okolí

Hned na začátek rada, která se sice snadno říká, ale dá hodně práce naučit se jí držet. Přesto za zkoušku stojí. Necitlivé poznámky našeho okolí nás dovedou hodně rozhodit a strach z toho, co si o nás druzí pomyslí, způsobil řadě z nás nejednu bezesnou noc. Jenže připustíte-li si názor druhých na svou osobu příliš k tělu, dáváte tak najevo, že si vlastně nevěříte a že jejich pohled na vaši osobu je mnohem důležitější než váš vlastní. Neustále se stresovat tím, že se někomu nezalíbíme, je vyčerpávající.

Slovo „ne“ je vlastně celou větou

Říkat „ne“ může být hodně stresující. Jenže tím, že budeme na všechny požadavky odpovídat „ano“, si můžeme zadělat na mnohem více starostí. Kvůli tomu, že nebudeme schopni žádnou žádost odmítnout, nás začnou lidé využívat. My pak přestaneme stíhat nebo obětujeme podstatnou část svého života a času druhým, kteří vlastně naši pomoc ani tak nepotřebují, jen využívají příležitosti přehodit své povinnosti na druhého.

Takže se v první řadě naučte říkat „ne“. A za hlavu hoďte i úzkost z toho, jak budou lidé reagovat, když je odmítnete. Nemusíte přece nikomu nic vysvětlovat – nehledejte sáhodlouhá zdůvodnění. Úplně stačí, když řeknete „ne“. Nebo třeba „Bohužel teď nemůžu, možná příště.“ Vůbec se nemusíte cítit špatně jen proto, že někoho, kdo vaši pomoc opravdu nepotřebuje, odmítáte.

Důležitá je přítomnost

Problémy řešte, až nastanou. Není samozřejmě od věci se na některé připravit (třeba mít na účtu nějakou tu zálohu, abyste mohli v případě potřeby rychle vyměnit lednici), ale nemůžete donekonečna přetřásat a promýšlet všechny alternativy veškerých svých činů a rozhodnutí. A nejzbytečnější je, trápit se věcmi, které mohou a nemusejí přijít a které neovlivníte (např. jste zaslechli, že se polovina pozic ve vaší formě může koncem roku rušit – trpět kvůli tomu úzkostí, a třeba zbytečně, již od léta je nesmysl). Život je plný stresujících situací, tak proč si přimýšlet další a další?

Pomozte si hudbou

Hudba je skutečně mocná čarodějka. Najděte si nějakou oblíbenou skladbu, která vás v případě potřeby nabije energií nebo zklidní. Je dobré hledat hudbu optimistickou, třeba písničku s jasným a radostným textem. A zkuste se s její pomocí odreagovat. Můžete přidat i nějaký ten pohyb, vlňte se do rytmu, vezměte mp3 přehrávač a jděte si zaběhat. Zkrátka vyžeňte alespoň na chvíli všechny starosti z hlavy. Stresu a úzkosti zažijete v životě bohužel spoustu, tak proč na ně aspoň na chvíli úplně nezapomenout? Hudba je dobrým pomocníkem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat