Prostreno.cz

Co můžete udělat, abyste předešli mozkové příhodě

Zdravá strava, omezení alkoholu a kouření, udržování své váhy na optimální úrovni. Ano, tohle vám jako prevenci mrtvice odsouhlasí nejeden zdravotník. Ale co dál? Soustředit byste se měli i na spánek a pravidelný pohyb!

Cévní mozková příhoda může být smrtelná. Ostatně, černé kroniky mluví za vše a jejich čísla nelžou. Podle lékařů výskytu mozkového záchvatu nejvíce nahrává rodinná anamnéza i vyšší věk. Ovšem nutná preventivní opatření by měl zavést každý člověk, i když není v této rizikové skupině. Co vám podle odborníků může doslova zachránit život?

Spánek. Jen musí být akorát

Nechávají vás doporučení ohledně osmi prospaných hodin naprosto v klidu? Jestli to berete tak, že když se nezadaří, nijak zvlášť to nevadí, musíme vás varovat. Nedostatek spánku podle četných studií nebezpečně zvyšuje pravděpodobnost mrtvice. Nutno dodat, že stejný efekt má i jeho nadbytek, takže si dejte říct, než bude pozdě…

Pravidelný pohyb. Stačí pár minut denně

Pokud se posilovně vyhýbáte obloukem a běžecké stezky na vás působí stejně, je třeba najít sportovní alternativu, která je pro vás jako dělaná. Co třeba chůze? Pokud to znamená, že se do práce dopravíte „po svých“ a klíčky od auta necháte doma na věšáku, je to jen dobře. Američtí lékaři jsou totiž toho názoru, že jakýkoli denní pohyb po dobu 20 minut snižuje šanci na mozkovou příhodu o celých 40 procent. To není zrovna málo…

Nebuďte ve stresu a obrňte se trpělivostí

Z vyšponovaných nervů samozřejmě nic dobrého nekouká. Nejenže jedinec v permanentním stresu stárne rychlejším tempem, ale zadělává si i na pořádný problém. Britští vědci na základě svého průzkumu prokázali, že nervozita ovlivňuje kromě jiného i kondici krčních cév, což může být klíčový faktor pro rozvoj mrtvice.

Hlídejte si migrény a nikdy je nepodceňujte

Na mírné bolesti hlavy není nic moc znepokojujícího, tedy kromě toho, že se jedná o nepříjemnou záležitost. Zbystřit byste však měli v případě, že vaše migrény jsou doprovázeny přechodnými zrakovými, jazykovými nebo motorickými poruchami. Tady je vhodné promluvit si svým ošetřujícím lékařem, protože to může znamenat předzvěst budoucích potíží. Neberte to na lehkou váhu a rozhodně nepřecházejte s tím, že o nic nejde!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat