Prostreno.cz

Kde se vzal pojem superpotraviny. A kterých pět je nejlepších

V posledních letech se pojem „superpotraviny“ objevuje stále častěji, ale co víte, co to přesně znamená? Prozradíme vám, co všechno se pod tímto pojmem skrývá a také pět nejlepších superpotravin, které by vám neměly chybět na nákupním seznamu.

Termín „superpotraviny“ se začalo hojně používat ve Spojených státech, odkud pramení i mnoho vědeckých výzkumů v oblasti stravy a stravování. Tento termín se používá pro označení potravin s vysokým obsahem užitečných živin, které jsou důležité pro náš organismus a zároveň mají žádné nebo relativně málo nepříznivých vlastností.

S přibývajícími studiemi přibývá i takzvaných superpotravin! Vybrali jsme pro vás několik superpotravin, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost a neměli by chybět na žádném jídelníčku.

Královnou košťálové zeleniny je jednoznačně brokolice

Jednou z nejnadupanějších dostupných potravin je brokolice. Obsahuje vitamin A, který je nezbytný pro růst a obnovu tkáně, dále vitamin K, který zvyšuje pevnost kostí a podporuje kardiovaskulární zdraví a důležitý vitamin C, který napomáhá rozvíjet a udržovat silný imunitní systém. To vše můžete svému tělu dopřát, a navíc s jen minimem kalorií!

Kromě toho byla brokolice označena za nejúčinnější zeleninu, pokud jde o posílení mozkové funkce a při prevenci Alzheimerovy choroby. Snad největší „super" by měla dostat za své účinné zbraně proti rakovině. Je bohatá na různé důležité sloučeniny, které pomáhají v prevenci a v boji proti rakovině.

Z lesní říše vedou borůvky!

Snad jste nepropásli sezonu borůvek a máte doma pořádné zásoby na zimu, protože borůvky patří právem mezi top. Je těžké uvěřit, že něco tak malého a chutného by mohlo být pro nás tak dobré, ale je tomu skutečně tak. Borůvky jsou extrémně bohaté na antioxidanty, obsahují vitamin C a E. Už jen jedna hrst borůvek poskytuje našemu tělu stejné množství antioxidantů jako pět porcí jiných druhů ovoce a zeleniny. Při pravidelné konzumaci bylo prokázáno, že podporuje dobré zdraví ve všech ohledech, včetně ochrany proti rakovině, neurologickým onemocněním, cystitidě a srdečním chorobám.

A jako cenný bonus je minimum kalorií, dokonce některé vědecké studie potvrzují, že borůvky skutečně dokážou rozkládat tukové buňky!

Když olej, tak olivový

Základem středomořské stravy je olivový olej a je právem považovaný za klíč ku zdraví a dlouhému životu. Olivový olej má hned několik výhod. Je vysoký v mononenasycených tucích, takže zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu. Navíc reguluje krevní tlak a přispívá ke snížení vzniku srdečních onemocnění.

Olivový olej je také bohatý na cenné antioxidanty, u kterých bylo prokázáno, že snižují riziko vzniku některých nádorů, cukrovky, artritidy a snižují závažnost příznaků astmatu. Dokonce bylo potvrzeno, že olivový olej napomáhá odbourávání tuků v oblasti bříška. Ale konzumujte s rozumem, jen jedna polévková lžíce obsahuje přibližně 120 kalorií.

Ryby vedou, hlavně ty mořské

Mezi superpotraviny rozhodně patří i tučné ryby, mezi takovými je například losos, sardel, sleď, makrela, sardinky a čerstvý tuňák. Důvod je jasný, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou potřebné k udržení zdravého metabolismu.

Ukázalo se, že omega-3 mastné kyseliny posilují kosti, zvyšují aktivitu mozku, pomáhají udržovat zdravé srdce, zlepšují oběh a zvyšují šance na přežití po infarktu. Odborníci na výživu doporučují, aby se tučné ryby objevovaly na jídelníčku nejlépe dvakrát týdně. Případně můžete sáhnout i po výživovém doplňku obsahující omega-3.

Z mléčných výrobků vede jogurt

Většina z nás ví, že jogurt je pro nás dobrý, protože obsahuje takzvané „přátelské bakterie". Jedná se o probiotika, které pomáhají udržovat trávicí systém v dobrém zdravotním stavu a mohou zmírnit příznaky syndromu dráždivého střeva a poruchy zažívacího traktu. Jogurt je také dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, které jsou nezbytné pro zdravé kosti. Nejvhodnější je konzumace bílého jogurtu, ale nezapomínejte sledovat obsah tuku. Jogurt si už můžete dochutit podle svého, vyhnete se tak zbytečnou konzumací různých sladidel a barviv.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat