Prostreno.cz

Prohřešky ve sprše škodí vaší kráse

Kdo by to byl řekl, že příliš horká voda a používání antibakteriálního tvrdého mýdla tolik škodí. Stejně jako, když pravidelně neoplachujete žiletku, se kterou si tak často holíte nohy! A na co dalšího si v koupelně dát pozor?

Asi se shodneme na tom, že člověk každodennímu sprchování nevěnuje extra pozornost. Vždyť je to běžná rutina za účelem očisty, tak proč nad ní nějak přemýšlet? Jenže to je právě ono. Některé vaše zajeté zvyky, které děláte zcela bezmyšlenkovitě, mohou s vaší krásou udělat rychlý proces. Kterých konkrétně se to týká?

Příliš horká voda? To je zlo

Tak samozřejmě, zahřát se v teplé vodě může být vítaný způsob relaxu – zvlášť teď, když se venku poněkud ochladilo. Jenže co se týče teploty vody, všeho moc škodí…

„Máte-li v koupelně tuny páry, je to znamení, že vaše voda je příliš horká. Kromě vysychání pokožky riskujete suchou a nepříjemně svědící kůži, nebo vzplanutí ekzému. Na obličeji mohou vzniknout dokonce mírné popáleniny,“ varuje Melissa Piliang, dermatoložka působící na klinice v americkém Clevelandu. Takže na to pozor!

Tvrdé mýdlo. Je opravdu tak nevinné?

V dnešní době má z bakterií panickou hrůzu kdekdo, takže antibakteriální mýdla s hrubými detergenty (čisticími látkami) jdou doslova na dračku. Používáte je také? Pak byste měli vědět, že tyhle produkty nadělají víc škody než užitku!

„Tvrdá mýdla mají tendenci trochu škrábat. Jenže právě tím z vaší pokožky odstraňují přírodní oleje, které potřebujete jako mazivo. Bez této bariéry je vaše kůže o to více vystavena faktorům, jež ji zbytečně připravují o hydrataci,“ uvádí na pravou míru výše zmíněná odbornice a dodává, že triclosan, což je antibakteriální složka používaná v některých mýdlech, byla již několikrát spojována se závažnými zdravotními problémy.

Extra dávka mydlení. Proč se držet zpátky?

Pokud nepracujete na stavbě, nebo netrávíte celý den pobytem v bahně, jediná místa, která potřebují zásah mýdla, jsou podpaží a svaly. Čistá voda totiž udělá vše potřebné! Dokonce i po náročném cvičení, kdy pot teče proudem. Takový je názor mikrobioložky a zároveň zakladatelky ženského welness centra se sídlem v amerického Marylandu Robynne Chutkan.

„Nadměrným mydlením od hlavy až k patě, i když používáte jemnější mýdlo, přicházíte o příznivé bakterie, které vás ochraňují před akné, vyrážkami a ekzémem. Rovněž si vysušujete pokožku, což celou situaci jen zhoršuje,“ říká zmíněná expertka.

Holení nohou. I tady číhá nebezpečí

Odstraňovat nežádoucí chloupky je samozřejmě potřeba, to je bez debaty. A je úplně jedno, zda venku panuje horké léto nebo tuhá zima! Jenže i tahle činnost má svá jasná pravidla, zejména když jde o pomůcky.

„Žiletky na sebe nabalují bakterie z pokožky. Jakmile je po použití necháte ležet ve vlhké koupelně, budou se na břitvě stále množit, protože takové prostředí jim vyhovuje. To je také důvod, proč byste měli před každým použitím žiletku důkladně opláchnout horkou vodou,“ doporučuje Sanford Vieder, americký lékař z kliniky Lakes Urgent Care v Michiganu. A teď se přiznejte, děláte to?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat