Prostreno.cz

První příznaky nebezpečné rakoviny vaječníků

Zhruba 1 200 českých žen ročně slyší od svého lékaře špatnou zprávu, která se týká rakoviny vaječníků. Lze tomu zabránit? A proč je toto onemocnění zákeřnější než jiné?

Rakovina vaječníků je nejnebezpečnější formou rakoviny ženské reprodukce. Americká rakovinová společnost (ACS) odhaduje, že každý rok přijde s novou diagnózou více než 22 000 žen, přičemž 14 000 z nich na tuto nemoc zemře. Děsí vás tahle čísla? Není divu.

Riziko vzrůstá zvlášť po padesátce

Víte, že…

I když je hormonální antikoncepce spojována s negativními dopady na ženské zdraví, její přítomnost v kabelce jednu výhodu přece jen má. Studie prokazují, že rakovina vaječníků se objevuje méně často u žen, které užívají hormonální antikoncepci, a to nejméně po dobu pěti let. Zabraňuje totiž ovulaci a tím chrání vaječníky před rakovinou.

Když je rakovina vaječníků odhalena brzy, drtivá většina pacientek, a to až 94 %, žije déle než pět let. Aspoň tak to uvádí zmíněná americká společnost, která však varuje, že případů, když se rakovina vaječníků rozpozná v prvním stadiu, je bohužel jen 20 procent. A to proto, že nemoc dlouho neprovázejí žádné příznaky. A když už se objeví, většinou jim nevěnujeme pozornost.

Jedná se třeba o bolesti břicha, otoky, nadýmání, častá potřeba na stolici, výraznější změny ve vyprazdňování (zácpa střídá průjem apod.), ztrátu hmotnosti nebo naléhavost při močení. Udává se, že vinou velkých nádorů, které navíc způsobí vznik tekutiny v dutině břišní, dochází i k poměrně dramatickému zvětšení břicha. To se může na první pohled jevit na důsledek přejedení nebo ukládání tuku.

Legrace vypadá docela jinak

„Při tomto výčtu je jasné, že rakovina vaječníků často bývá zaměňována s jinými nemocemi,“ říká Dr. Linus Chuang, profesor porodnictví, gynekologie a reprodukční vědy z Lékařské školy Icahn v New Yorku s tím, že pokud se nález potvrdí, následuje chirurgický zákrok a chemoterapie. Aby k něčemu takovému vůbec nemuselo dojíst, sledujte všechny vyjmenované náznaky.

„Problémy spojené s rakovinou vaječníků jsou častější, progresivně se zhoršují a opakují. Pokud tedy vás tedy něco z tohoto seznamu trápí déle, nebo se to zhoršuje, vyhledejte gynekologickou péči,“ apeluje Linus Chuang a dodává, že screening může zahrnovat vyšetření pánve a krevní testy na detekci hladin bílkovin nalezených v buňkách rakoviny vaječníků, které se nazývají CA 125. A pozor si dejte i na menstruační poruchy (nepravidelnou menstruaci).

Ta sama o sobě nic neznamená, ale když se spojí s výše uvedenými příznaky, může se jednat o vážnější problém rakovinového charakteru.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567760/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat