Prostreno.cz

Dospávání a lenošení o víkendu vás únavy nezbaví. Právě naopak

Přes pracovní týden toho máte hodně, a tak je jasné, že se váš víkend nese ve znamení odpočinku. Taky si při sobotě nebo neděli rádi pospíte? Tak to hodně riskujete! Proč byste ve volných dnech měli fungovat úplně stejně jako jindy?

Špatná zpráva. Víte, co se stane s vaším tělem, když o víkendu zůstane v posteli o něco déle? Tohle vaše rozhodnutí může přispět ke špatnému zdraví, horší náladě a únavě. Výsledky nového výzkumu dokonce varují, že každá hodina spánku navíc je spojována se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění, přičemž se jedná o nárůst až 11 procent.

Když ona je sobota…

Tyto nové poznatky byly představeny na výročním zasedání Associated Professional Sleep Societies. Nutno podotknout, že kompletní studie dosud nebyla publikována v žádném lékařském časopise, ale autoři říkají, že jejich nálezy zřejmě znamenají zásadní průlom v oblasti celkového zdraví. Zároveň udávají, že takový malý, nenápadný šlofíček, ovlivňuje cirkadiánní rytmy, takže je téměř jisté, že za všechnu tu únavu a podrážděnost, kterou paradoxně vyvolává odpočinek v posteli, mohou mimořádné hladiny hormonů. Jak moc je to vážné?

Vyčerpanost neznamená totéž co lenost

„Pokud si spánek o víkendu dopřejete jen jednou za čas, pravděpodobně to nebude znamenat nějaký extrémně velký problém,“ tvrdí Sierra Forbush, výzkumná asistentka na Arizonské univerzitě. „Ale pokud to takhle děláte každý víkend třeba po dobu 15 let, pak už je to něco jiného,“ dodává odbornice s tím, že je třeba dalšího výzkumu, díky kterému by se zjistilo, jak takové vypadnutí z týdenního rytmu ovlivňuje srdce i psychiku. Na druhou stranu, má to i určitá pozitiva.

Recept na vitalitu až do důchodu

„V celkovém součtu tato data naznačují, že pravidelný režim spánku může fungovat jako efektivní, relativně jednoduchá a levná preventivní léčba onemocnění srdce a mnoha dalších zdravotních problémů,“ dál říká Sierra Forbush a zároveň doporučuje držet se svých standardů bez ohledu na pracovní či volné dny. Dáte to? A dokážete si vůbec představit, že o víkendu vám zvoní budík úplně stejně jako třeba v pondělí? Odborníci říkají, že je to jeden z nejdůležitějších aspektů dobré hygienu spánku. Do toho se zdravě stravujte a pravidelně cvičte. Budete fit jako rybičky!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat