Prostreno.cz

Ta nejlepší doba na teplou koupel před spaním

Teplá sprcha nebo koupel před spaním patří ke známým způsobům, které zlepšují spánek. Ale kdy je na tenhle rituál ten správný čas? Odpověď poskytuje nová studie.

Pro ty, kteří se snaží každou noc naspat doporučovaných osm hodin spánku, existuje řada tipů k usnadnění relaxace a navození odpočinku. Pomáhá pravidelné cvičení, chlad v ložnici, vyhýbání se alkoholu, odstranění techniky, tedy mobilních telefonů či televizorů. Osvědčuje se však i teplá koupel. Částečně je tomu tak proto, že tělesná teplota má tendenci po příjemné a teplé lázni klesat, takže organismus tak říkajíc ukolébá. A teď přichází na řadu otázka, která zajímá asi každého. Ovlivňuje kvalitu spánku i doba, kdy se koupeme?

Nesmírně důležitý faktor úspěchu

Výzkumní pracovníci vedení Shahabem Haghayeghem, výzkumným pracovníkem na Katedře biomedicínského inženýrství z Texaské univerzity v americkém Austinu, se rozhodli pro mravenčí práci. Prohledali celkem 5 322 studií z různých databází (například PubMed, CINAHL, Cochran, Medline, PsycInfo a Web of Science) a své závěry zveřejnili v časopise Sleep Medicine Reviews.

Výzkumníci analyzovali účinky „pasivního tělesného ohřevu založeného na vodě“, zajímala je latence nástupu spánku, probuzení, celková doba odpočinku, účinnost nočního relaxu, subjektivní kvalita spánku a nejhlubší, odpočinková fáze, kdy se organismus regeneruje. A jejich závěr? Pro nejlepší spánek se vždy koupejte jednu až maximálně dvě hodiny před spaním, přičemž vana nebo sprcha může i být kratší než 10 minut.

Psychické i fyzické výhody

„Teplá voda zlepšuje teplotní cirkadiánní rytmus, pomáhá lidem rychleji usnout a zkvalitňuje noční odpočinek,“ vysvětlují autoři studie s tím, že tento rituál by se měl stát pravidelným denním chlebem. Ostatně, není nic lepšího, než když po dlouhém dni v práci dáte přednost pár minutám relaxu čistě jen pro sebe. Smyjete ze sebe stres a v podstatě je jedno, jestli vám vyhovuje sprchování nebo koupel. Příznivé účinky na usínání, byť se jedná o jedno či druhé, se popřít zkrátka nedají. Stačí se držet již zmíněného pravidla 60 až 120 minut…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat