Prostreno.cz

Potraviny udržující štítnou žlázu v kondici

Štítná žláza je tichý, ale neskutečně potřebný pracovník našeho těla. Tato malá motýlkovitá žláza pomáhá mimo jiné regulovat metabolismus, teplotu a srdeční tep.

Když žláza nedokáže produkovat dostatek hormonů štítné žlázy (TH) – může přinést zvýšení hmotnosti, pomalost, depresi a zvýšenou citlivost vůči nachlazení. Nadměrně aktivní štítná žláza naopak produkuje příliš mnoho TH, což způsobuje náhlou ztrátu hmotnosti, nepravidelný srdeční tep, pocení, nervozitu a podrážděnost. Kdo je na vině?

Genetika, autoimunitní onemocnění, stres, toxiny životního prostředí, ale také vaše dieta. A to je faktor, který můžete zcela ovládat. Zde jsou potraviny, které pomáhají udržet štítnou žlázu v kondici.

Mořské řasy

Vaše štítná žláza potřebuje jód, aby správně fungovala a produkovala dostatek TH pro potřeby vašeho těla. Mnoho druhů mořských řas je plných jodu, ale nic se nemá přehánět. Příliš mnoho jodu může být stejně škodlivé jako jeho „podmíra“.

Jogurt

Řasy vám nevoní? Nevadí, jod si můžete vzít z mléčných výrobků. Podle výzkumu, který uveřejnil časopis Nutrition Reviews, jsou zvířata dokrmována jodovými doplňky, což se pak odráží na složení jejich „produktů“. Chybu tedy podle všeho neuděláte, pokud si dopřejete jemný, nízkotučný jogurt či třeba oblíbený jogurt řecký. Právě ten dokonce splňuje asi 50 procent denního příjmu jodu. Pro srovnání, při konzumaci 1 šálku nízkotučného mléka si vaše tělo přijde přibližně na jednu třetinu denní potřeby jodu.

Brazilské ořechy

Brazilské ořechy jsou také nabité jistou živinou, která pomáhá regulovat hormony štítné žlázy. Tou je selen. V jedné studii z roku 2003, kterou provedli výzkumní pracovníci ve Francii, ženy, které konzumovaly vyšší množství selenu, výrazně upravily funkčnost štítné žlázy.

Nezapomínejte však, že maximální horní hranice selenu je 400 mikrogramů denně. Příliš mnoho selenu může způsobit tak zvaný česnekový dech, vypadávání vlasů, zažloutnutí nehtů a dokonce selhání srdce.

Kuře a hovězí maso

Zinek je další klíčovou výživou pro štítnou žlázu. Máte-li ho málo, může to vést k hypotyreóze. Kuřecí a hovězí maso nabízí řešení – pokud ovšem nejste vegetariáni.

Vejce

Jedno velké vejce obsahuje asi 16 % jodu a 20 % selenu. Je třeba dodávat něco víc? Přidejte k němu brokolici či květák a denní příjem máte splněný. Teď, když víte, co jíst, bude dobré zmínit se, čemu se naopak vyhnout.

Na seznam nežádoucích položek si přidejte zpracované potraviny plné sodíku a rychlé občerstvení, které charakterizuje sůl. Ani jedno pro vás není vhodné.

Zdroj: www.academic.oup.com/jcem/article-abstract/107/11/2973/6661401?redirectedFrom=fulltext&login=fals, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900721002562?via%3Dihub





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat