Prostreno.cz

Únava i nadýmání signalizují možný nedostatek draslíku

Minerály jsou důležité a jejich nedostatek může odstartovat řadu zdravotních potíží. Jenže podle čeho poznáte, že v tomhle směru máte co zlepšovat? Pokud jde o draslík, čtyři signály vám napovědí…

Draslík je mimořádně „činný“ prvek, neboť v organismu aktivuje více než 40 enzymatických reakcí. Mimo jiné povzbuzuje peristaltiku střev, ovlivňuje aktivitu svalů – zejména toho srdečního, tlumí účinky nadměrné konzumace soli a prospěšný je i pro krevní cévy. Závěry nedávné studie zveřejněné v časopise Journal of the American College of Cardiology dokonce naznačují, že dostatečný příjem draslíku snižuje riziko mrtvice o 21 procent a předchází také mnoha srdečním onemocněním. Chcete mít jistotu, že vám v těle nechybí? Jsou ukazatelé, kteří neomylně signalizují jeho nedostatek!

Únava jako hrom

Zodpovědně spíte osm hodin denně, nijak se nepřepínáte, a přesto jste stále vyčerpaní? Podle Lauren Blake, což je expertka přes dietetiku působící ve zdravotnickém centru v americkém Ohiu, lze viníka hledat v minerálním deficitu.

„Každá buňka v těle ke správnému fungování potřebuje draslík. Pokud ho máte málo, může se to projevit permanentní nízkou energetickou hladinou,“ vysvětluje odbornice a dodává, že s tím souvisí i nervozita následkem snížené produktivity. Zní vám to povědomě?

Nepříjemné křeče, co přicházejí bez varování

Draslík hraje klíčovou roli při kontrakci svalů, a to jak v srdci, tak v celém těle. Jestli v tomhle ohledu váš organismu trochu strádá, není se co divit, že křeče a bolesti se ozývají několikrát denně. Při cvičení, v naprostém klidu – zkrátka kdykoli! Teď už ale víte, co za nimi asi stojí…

Vysoký krevní tlak. Na to pozor

Na nedostatek draslíku si mohou stěžovat i vaše cévy, protože na tomto prvku stojí celková průchodnost. Jakmile se jejich stěny zmenší, srdeční svaly mají větší potíže při čerpání krve, což vede k hypertenzi, tedy vysokému krevnímu tlaku. Takový je názor zmíněné odbornice, která varuje před budoucími vážnými komplikacemi.

Nadýmání. Proč ho nepodceňovat?

Nouzi ohledně draslíku odskáče v neposlední řadě také zažívání. Tělo hůře reguluje hladinu sodíku, a protože má dost ztížené „pracovní podmínky“, o nadýmání a nepříjemné pocity s tím spojené ani nemluvě. Je to váš případ? Zaměřte se potraviny, které by vám mohly pomoci napravit situaci.

Zdroje draslíku, o kterých je dobré vědět

Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem jídelníčku? Na nákupní seznam si nezapomeňte připsat brambory, rajčata, fazole, banány, avokádo a lososa. Nepodceňujte ani mléko, jogurty a obilná zrna, i v nich totiž naleznete učiněné draslíkové bohatství! Už pomalu vyrážíte do obchodu?

Zdroj: https://www.uofmhealth.org/health-library/abo9047, https://www.dietaryguidelines.gov/food-sources-potassium






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat