Prostreno.cz

Slupky od pomeranče snižují cholesterol

S podzimem přichází také zvýšená konzumace citrusových plodů a hlavně pomerančů. Vyhazujete běžně slupky od pomeranče? Máme pro vás několik tipů, proč už to příště neuděláte.

Známým faktem je to, že ve slupce se nachází kolikrát více živin, než v samotném plodu i pomerančové slupky skrývají mnoho důležitých látek a je škoda je nevyužít ve svůj prospěch. Slupky využijete nejen při péči o pleť, ale i pro zdraví.

Pro krásnou pleť

Usušené slupky od pomeranče, můžete snadno rozdrtit na jemný prášek, ten můžete využít k přípravě domácích pleťových masek. Pomerančové slupky pomáhají redukovat kožní tmavé skvrny, zlepšují tón pleti, zpomalují vznik vrásek a fungují i jako exfoliační činidlo, to znamená, že odstraňují mrtvé kožní buňky a nečistoty.

Maska pro redukci kožních skvrn

Sušené pomerančové slupky rozdrťte a smíchejte s čajovou lžičkou medu, nechte pár minut odležet, poté aplikujte na pleť a nechte působit 20 minut, poté opláchněte vlažnou vodou. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete tuto proceduru opakovat 2–3krát denně.

Maska proti vráskám

S vráskami zatočí sušená pomerančová kůra smíchaná s v poměru 1:1 s ovesnou moukou a dostatečným množstvím medu, tak aby vám vznikla hustá pasta. Vzniklou směs aplikujte na obličej a nechte působit 30 minut, poté opláchněte. Masku aplikujte nejlépe jednou týdně.

Maska proti akné

Pastu připravte smícháním drcené pomerančové kůry a bílého jogurtu. Naneste na obličej a jemně krouživými pohyby masírujte pokožku. Nechte působit 15 až 20 minut, poté opláchněte. Masku aplikujte nejlépe 3krát týdně.

Zuby jako perličky

Toužíte po bílých zubech? Tento sen si můžete splnit i doma, je to snadnější než si myslíte. Můžete použít čerstvou i sušenou slupku. Čerstvou slupku třete vnitřní stranou po zubech  po dobu 2-3 minut. Sušené slupky rozdrťte, před použitím smíchejte potřebné množství prášku s pár kapkami vody, vzniklou pastou si jednoduše zuby vyčistěte. Díky obsahu sloučeniny d-limonen budou vaše zuby za pár týdnů bělejší a téměř zadarmo.

Skvělý doplněk při hubnutí

Snažíte se zhubnout nějaké to kilo? Nemusíte hned investovat do drahých doplňků stravy, skvělým společníkem může být i obyčejný čaj připravený s pomerančových slupek. I ve slupkách se nachází vitamin C, který mimo jiné podporuje i spalování tuků. Navíc přítomné pektiny podporují růst přátelských bakterií v tlustém střevě. Dokonce studie z roku 2004, publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, zjistila, že polymethoxylované flavony obsažené v pomerančových slupkách mají vlastnosti snižující takzvaný špatný cholesterol. No za zkoušku to rozhodně stojí.

Příprava čaje je více než snadná, jen si dejte pozor na chemicky ošetřené pomeranče. Než začnete pomeranč loupat dobře ho omyjte, nebo sbírejte slupky z bio pomerančů, případně můžete zakoupit již sušenou kůru v bylinných lékárnách. Na jeden šálek horké vody vám stačí 1 polévková lžíce sušených slupek. Louhujte 10 minut a popíjejte nejlépe dvakrát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat