Prostreno.cz

Hodně jíte a dlouho spíte. Příznaky, že jste asi v depresi

Určit, zda máte depresi nebo pouhý podzimní splín, nemusí být úplně jednoduché. Ostatně, lékaři sami tvrdí, že jen málo jedinců bezpečně pozná, o co v jejich duši a hlavě vlastně běží. Jak mít tedy jasno? Soustřeďte se na spací i stravovací návyky!

Na světě jsou dva typy lidí. Jedni trpí na občasné splíny a nazývají je depresí, druzí mají skutečnou depresi, ale považují je za obyčejné splíny. Nevěříte? Podle amerického Národního ústavu duševního zdraví pouhých sedm procent ze všech „depresivních osob“ ví, jakému čelí onemocnění. Jak tedy rozpoznat, že nemáte na krku jen běžné chmury, ale opravdu vážný psychický problém? Tato výstražná znamení vylučují „nevinnou“ sklíčenost a signalizují depresi, se kterou je třeba rychle navštívit odborníka!

Jíte více (nebo méně) než obvykle

Jedním z prvních signálů, jež se nevyplácí podceňovat, jsou stravovací výkyvy jako na houpačce – které, nutno dodat, trvají dva a více týdnů.

Pokud je váš mozek zaujat negativními myšlenkami, můžete zapomenout na jídlo. Běžná je ale i náhlá ztráta zájmu o vaření vašim blízkým. Na druhou stranu, někdy má deprese zcela opačný efekt a nabádá vás k přejídání. Smutek, pesimismus, špatné domněnky o budoucnosti i nízké sebevědomí vás může nutit k tomu, že budete své pocity utěšovat jídlem,“ vysvětluje americká psycholožka a zároveň ředitelka ženského centra náladových poruch Jennifer Payne.

Spíte příliš mnoho. Nebo zoufale málo

Bývali jste ukázkové ranní ptáče a najednou se nedokážete přinutit vstát z postele? To nevěstí nic dobrého. Zvlášť v případě, že už to takhle vedete delší dobu!

„Větší potřeba spánku patří ke způsobům, kterým se lidé v depresi dostávají ze svého smutku. Postel se pro ně stává bezpečným útočištěm. Existuje však mnoho případů, kdy tento psychický problém způsobuje naopak nespavost, nebo spánek neklidný či přerušovaný. Každopádně je ale je vhodné vyhledat odbornou pomoc,“ doporučuje výše zmíněná lékařka.

Rozčilují vás i naprosté hlouposti. Hodně

Záludný příznak, kterého si málokdo všimne, a proto mu nevěnuje sebemenší pozornost? Zvýšená podrážděnost!

„Cítíte se nevrlí. I malé věci, které byste za normálních okolností ani nezaregistrovali, vás teď nesmírně rozčilují. Deprese je totiž spouštěčem hormonálních výkyvů, což se může podepsat nejen na vaší náladě, ale i míře trpělivosti,“ říká Jennifer Wolkin, která působí na americké klinice zaměřené na psychiatrii a zdraví žen.

Nedokážete se na nic soustředit

Nějak si nemůžete vzpomenout, kdy máte vyzvednout děti ze školy, a z hlavy se vám „vykouřil“ i termín na odevzdání důležitých pracovních materiálů? O tom, že bez lístečku s nákupem se jen stěží obejdete, ani nemluvě…

„Pokud vaše mysl připomíná rozmazanou fotografii, pravděpodobně jste v depresi. Myšlenková zaujatost na smutek vás snadno ponoří do jakési mlhy, která ovlivňuje vaši práci, paměť i rozhodovací dovednosti,“ tvrdí zmíněná ženská psychiatrička s tím, že tyhle příznaky byste neměli brát na lehkou váhu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat