Prostreno.cz

Kožní stavy, které mohou signalizovat problémy se zdravím

Akné, psoriáza, ekzém či vitiligo. Překvapivě i tyhle nevítané záležitosti mají nějakou dobrou stránku! Dá se z nich totiž vyčíst, že máte na krku artritidu i špatný krevní tlak, vaše kosti volají o pomoc a ještě se moc rozčilujete!

Zanícená či podrážděná pleť určitě není něco, co by jednoho dvakrát těšilo. Ovšem věděli jste, že i takové pupínky s vyrážkou mohou být v něčem prospěšné? I když to zní asi divně, podle nich se dají odhalit neplechy, které probíhají v těle, což může při jejich léčení sehrát nemalou roli. Jaké kožní potíže tedy platí za jistý druh varování?

Ekzém? Čas posvítit si na kosti

Nechvalně známý svědivý kožní zánět je v dnešní době častou patálií. I když mnozí ho považují za pouhý následek nějaké alergie, problém může být hlubšího a vážnějšího rázu.

„Již mnoho výzkumů naznačilo, že kromě začervenalé kůže je ekzém často spjatý s poruchami spánku nebo kloubními potížemi. Z vědeckých poznatků tedy lze usuzovat, že pacienti s ekzémem jsou náchylnější k depresím následkem spánkové deprivace, a rovněž ke zlomeninám, protože jejich kosti nemusejí být tak docela v pořádku,“ říká dermatolog Jonathan Silverberg z amerického Chicaga.

Psoriáza jako předzvěst artritidy

Za tímto pojmem se skrývá neinfekční onemocnění postihující především kůži, ale kromě pokožky může zasáhnout i nehty a klouby. Příčinou psoriázy bývá dědičnost, špatná imunita nebo vliv vnějšího prostředí, jenže na seznam viníků se dá napsat i něco horšího…

„Závěry nedávné studie dávají do souvislosti psoriázu s artritidou, onemocněním srdce, mrtvicí a špatným krevním tlakem. Zatímco lékaři nejsou stále přesvědčeni o přesném vztahu mezi těmito nemocemi, domnívají se, že všechny spojuje jeden zánět,“ vysvětluje výše zmíněný specialista.

Vitiligo, známka nadměrného stresu

Jedinci s vitiligem, což je autoimunitní onemocnění projevující se bílými skvrnami na obličeji i těle, by se měli vyhýbat stresovým situacím. Koneckonců, právě častá nervozita je možná dohnala do ordinace kožního lékaře!

„Říkám pacientům, kteří se mě ptají na příčinu svých obtíží, že už jistou dispozici pravděpodobně měli dřív. Stres jako hlavní rizikový faktor byl pouhým spouštěčem, který ovšem může zavinit i akné, zvýšený krevní tlak, žaludeční problémy, obezitu nebo astma,“ varuje Jonathan Silverberg. To jen ať víte, co vás kromě vitiliga může potkat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat