Prostreno.cz

Esenciální olej z citronu. Právem patří stovky let do lidového léčitelství

Má osvěžující, antiseptické a bělící účinky, ulevuje od únavy, napomáhá od bolestí hlavy a při infekcích dýchacích cest, čistí pleť, působí jako repelent. Ano, to je esenciální olej z citronu, jehož zdravotní benefity jsou obrovské. S ním můžete i zhubnout!

Zatímco mnozí lidé mají představu o tom, že esenciální oleje jsou vhodné jen pro koupání a krásu, je to celé jinak. Jejich mohutné vůně procházejí čichovým systémem a stimulují hojivou reakci z mozku a celého těla a patří do lidového léčitelství jako východ slunce do našich životů. Konkrétně takový citron toho hodně nabízí.

Pomoc při vážných nemocech

Citrony obsahují řadu protinádorových látek, takže někteří odborníci doporučují interní užívání dvou kapek dva až třikrát denně. Vždy se však udává, že by se olej neměl interně používat bez rady vyškoleného lékaře.

Dokonalý úklid

Citron je již dlouho uznáván jako přírodní antiseptikum s antivirovými a antifungálními vlastnostmi. Přidání několika kapek citronové silice do vašich přírodních čisticích produktů pomůže zabít mikroby a osvěžit vzduch. Ve studii publikované v časopise Journal of Food Safety výzkumníci dokonce zjistili, že citronový olej má antibakteriální účinky proti šesti testovaným bakteriím. Z toho vyplývá, že právě jeho vaše domácnost potřebuje.

Smíchejte 2 šálky sody na pečení, 1/2 šálku tekutého kastilského mýdla, 1/2 šálku vody a 10 kapek citronové silice. Směs nalijte do lahvičky a opatřete štítkem. Ujistěte se, že před každým použitím svůj nový čisticí prostředek protřepete. Používejte k čištění dřezu, desek, van a záchodových mís. Po použití dobře opláchněte.

Skvělá nálada

Antimikrobiální pomoc. I tu esenciální olej z citronu může nabídnout. Citron obecně je totiž považován za vynikající prostředek ke zlepšení nálady a zmírnění depresivních stavů, což potvrdil i výzkum publikovaný v lékařském časopise Behavioral Brain Research. A prý dokonce zabraňuje poškození jater a ledvin.

Podle všeho stačí aplikovat několikrát denně dvě kapky na dlaně a promnout si ruce. Jelikož se esenciální oleje rychle vstřebávají do krevního řečiště, není třeba zdlouhavých postupů. Lze však také jednu až dvě kapky oleje nechat rozpustit ve sklenici vody a třikrát denně vypít.

Kožní vzpruha i podpora hubnutí

Esenciální olej z citronu je široce používán pro léčbu akné a hydrataci pokožky. Je přirozeně adstringentní, detoxikační a je známo, že omlazuje unavenou kůži. Navíc se díky němu i hubne. Aspoň takhle to vyplývá ze studie publikované v časopise Experimental Biology and Medicine.

Její výsledky udávají, že vůně citronu (skutečná látka, nikoliv syntetická, přidaná do některých komerčních čisticích produktů) aktivuje nervy v tucích. A to naznačuje, že se může zvýšit míra spalování tuků. Tak co, ještě vám esenciální olej z citronu nepřijde jako zázračný?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat