Prostreno.cz

Komentáře k článku

vladimir58 07.03.2018

Až na to, že celofán není plast...Vyrábí se působením hydroxidu sodného na celulózu ze dřeva, z bavlny aj. a následným působením sirouhlíku, čímž vzniká viskóza. Ta se pak štěrbinou vytlačuje do lázně kyseliny sírové a síranu sodného, kde se viskóza opět mění v celulózu. Fólie se několikrát pere a přidává glycerin, který snižuje křehkost celofánu. Velmi podobně se vyrábějí viskózová vlákna (umělé hedvábí). Chemicky je to polymer celulózy a obsahuje pouze uhlík, kyslík a vodík. Při výrobě se sice používají nebezpečné chemické látky, sám celofán je však zdravotně nezávadný a na rozdíl od jiných plastů se biologicky plně degraduje.

Gustav vladimir58 12.09.2018

V přírodě jej nenaleznete. Je uměle vtvořen. Podobně na tom je i bakelit a jiné umělé hmoty. Domnívám se, že na rozdíl od termosetů jsou termoplasty nebezpečné. Je to ovšem dáno tím, že se jako levná náhražka začaly používat masově. Byli jsme sklářskou velmocí, veškeré lahve byly nahrazeny plastikou, celé odvětví kvůli tomu zkrachovalo, místo aby se třeba dělaly "nevratné" tenkostěnné lahve. Nákupní tašky si lidé kupovali a měli je léta... Tak by se dalo pokračovat. Dnes se většina léků balí do blistrů (tabletky), přitom 100 ks běžných tabletek se vejde do skleničky o objemu 25 ml. Rozdíl ve velikosti balení je impozantní, ve prospěch skleničky. Přitom sklo je 100% recyklovatelné. A tak se dá pokračovat.

Dostál Josef 09.03.2018

Pravěká, kamenná sůl je oproštěna od jakýchkoliv umělin. Nechápu inteligenci těch, kteří si kupují mořskou sůl, plnou nečistot a splašků z celé Evropy, plnou chemickéh odpadu.

Dostál Josef 09.03.2018

Nechci se šířit o inteligenci redaktorky, ale jaký je rozdíl mezi kamennou soli z Rakouska, Polska a kdekoliv jinde od himalájské? Jak vznikla tzv. Himalajská? Nepochází snad z pravěkého moře, stejně jako polská? Nebo snad vyrostla na svazích hor? Bože, to jsou ale odbornice !!

Karel Dostál Josef 19.04.2019

Pro: Dostál Josef: A co tahle používat to, co máte na krku? Vy si zde dovolíte napadat inteligenci redaktorky, když máte sám IQ muslim, tzn. 40?! Možná himalájská sůl pochází z pravěkého moře, ale pokud vím, tak v pravěku asi sotva někdo vyráběl plasty a po tunách je vyklápěl z lodních kontejnerů do oceánů! Jak může bejt někdo tak strašně blbej a ještě chodit svodně po ulici, to nechápu! A ještě se množit!

Nabella VF 14.03.2018

Jen se něco vylíhne, hned se na to vrhnou snobi a ještě se chlubí, že ničím jiným by nesolili. A není to jen o soli.

Jirka z Prahy 04.04.2018

Vůbec nesolím - na to se v anketě nikdo neptá. A proč? Protože je nesmysl zvyšovat si osmotický tlak v buňkách, navíc sůl v těle na sebe váže vodu (potom se nehutně potíte), a všude okolo v potrvainách í do vás stejně cpou. Tak proč si jí ještě zvyšovat dosolováníM,

Gustav Jirka z Prahy 12.09.2018

Máte pravdu, ale nesolené maso také není to pravé. Trochu soli a pepře to chce.

Gustav 12.09.2018

Takový vtip - himálajská sůl se nakonec zabalí do plastového obalu. Dobrou chuť.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat