Prostreno.cz

Mořská sůl je hitem. Proč je ale lepší ji nekupovat

Sůl nad zlato. Ale která je ta správná? Pokud si myslíte, že když domů přinesete sůl mořskou, jedná se o balíček čistého zdraví, mýlíte se. Proč je právě slaná sůl z moře nebezpečná?

Dr. Mercola, americký odborník na výživu a životní styl, na svém blogu popisuje, že se každý den do oceánů dostává ohromující množství plastu, z nichž některé se rozpadají na mikroskopické částice, jež mohou být konzumovány mořskými tvory a usazeny v mořské vodě.

Plasty všude, kam se podíváš

„Pokud se praktiky nezmění, odhaduje se, že každoročně se do oceánu dosáhne téměř 26 milionů tun plastu, což výrazně zvyšuje škody způsobené mořským živočichům a našim potravinovým zdrojům. Skutečnost je taková, že výzkumníci v současnosti nacházejí plastové částice v téměř 90 % vzorků solí,“ uvádí zmíněný odborník s tím, že osobně dává přednost soli himalájské. (Tato sůl je těžena na úpatí Himalájí, přesněji v kamenném solném dole v Pákistánu, který je považován za druhý největší solný důl na světě. Udává se, že obsahuje 84 přírodních složek a minerálů)

Podle tohoto odborníka je himalájská sůl nejspíš nejlepší volbou. Solná lůžka v tomto případě byla vyráběna o tisíce let dříve, než se plasty a toxiny dostaly do životního prostředí, takže se pravděpodobně jedná o poslední zdroj soli nekontaminovaný plasty.

Pohodlný život versus zdraví

„I když pravděpodobně nemáte zkušenosti s přímým účinkem odpadků ze svého každodenního života, jedná se doslova o dušení našeho ekosystému. A bohužel, množství plastu, které vstupuje do životního prostředí, roste každým rokem, protože výrobci stále vyrábějí výrobky v jednorázových nádobách a spotřebitelé nadále vyžadují životní styl na jedno použití,“ objasňuje Dr. Mercola s tím, že jako důkaz slouží například počáteční studie publikovaná v časopise Environmental Science and Technology.

Její výsledky ukázaly, že sůl prodávaná a spotřebovaná v Číně obsahovala mikroskopické částice plastů z jednorázových lahví, stejně jako polyethylen, celofán a řadu dalších typů plastů. Nejvyšší množství plastů bylo zjištěno v soli z mořské vody. Jinými slovy, když si koupíte mořskou sůl, existuje riziko, že svůj organismus znečistíte plasty.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat