Prostreno.cz

Přehlížené zdroje bílkovin pro vegetariány. Nemusíte jíst jen sóju

Proteiny jsou stavebními kameny života. Ti, kdo nejedí maso, jsou s touto informací běžně konfrontováni. „Tak kde teda ty bílkoviny bereš?“ Těch možností je! Z čeho se dá vybírat?

Při štěpení se protein rozkládá na aminokyseliny. Podle lékařských zpráv ženy potřebují minimálně 46 gramů a muži vyžadují nejméně 56 gramů bílkovin denně, přičemž mezi hlavní zdroje bílkovin patří maso, mléčné výrobky, ryby a vejce. Mnoho z toho však takoví vegetariáni odmítají. Jak právě oni mohou uspokojit své potřeby ohledně denního příjmu bílkovin? Tohle jsou top tipy na proteinové zdroje.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je významným zdrojem bílkovin. Šálek řeckého jogurtu obsahuje 15 až 20 gramů bílkovin. Toto probiotické jídlo se také může pochlubit vápníkem, draslíkem, vitaminy a minerály. Můžete jej doplnit o čerstvé ovoce, ořechy nebo med, lze jej použít i jako součást slaných pokrmů.

Pravidelná konzumace řeckého jogurtu pomáhá udržovat trávicí systém zdravý, posiluje imunitní systém, napomáhá při hubnutí, zabraňuje vysokému krevnímu tlaku, snižuje špatný cholesterol a bojuje proti kvasinkovým infekcím.

Čočka

Jeden šálek vařené čočky obsahuje 18 gramů bílkovin, dále také hodně vlákniny, železa, draslíku, fosforu, zinku, kyseliny listové a niacinu. Existuje mnoho zdravotních přínosů při konzumaci čočky. Poskytují energii, snižují riziko srdečních onemocnění, pomáhají udržovat tělesnou hmotnost a udržují trávicí systém zdravý.

Fazole

Fazole jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. Jeden šálek vařených fazolí poskytuje 15 gramů bílkovin, zároveň obsahují všech devět aminokyselin. Kromě bílkovin jsou dobrým zdrojem vlákniny, železa, kyseliny listové, hořčíku, draslíku, zinku a vitaminů K a B6. Mohou se také pyšnit nízkým obsahem tuku a cholesterolu.

Fazole by měly být namočeny po dobu několika hodin. Před vařením vyměňte vodu, opláchněte fazole čistou vodou a poté je uvařte.

Tofu

Tofu je produkt ze sójového mléka. Již pouze ½ šálku tofu vám dává 10 gramů bílkovin. Obsahuje osm esenciálních aminokyselin, dobré množství železa a vápníku. Má také mangan, selen, fosfor, hořčík, měď, zinek a vitamin B1. Jestli ho zařadíte do svého jídelníčku, záleží jen na vás. Někteří odborníci ho totiž zavrhují.

K těm patří například Dr. Josh Axe z Nashvillu, certifikovaný doktor přírodního lékařství, chiropraktik a klinický odborník na výživu, který říká, že tofu se vyrábí ze sóje. A právě sója je vlastně jedna z nejběžněji geneticky modifikovaných potravin na světě. Proto by neměla patřit mezi běžnou součást každodenní výživy.

Quinoa

Quinoa je dalším dobrým zdrojem bílkovin, který není živočišný. Jedná se o kompletní protein, který obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Jeden šálek této vařené dobroty obsahuje 8,14 gramu bílkovin. A to není všechno. Spolehnout se můžete i na příjem vlákniny, železa, hořčíku, draslíku, fosforu a kyseliny listové. Quinoa se dá kombinovat s ovocem i zeleninou.

Každodenní konzumace může pomoci snížit zánět i riziko vzniku diabetu 2. typu. Zároveň se hovoří i o snížení pravděpodobnosti kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. Také zlepšuje trávení a udržuje tělesnou hmotnost „v lati“.

Sójové mléko

Sójové mléko je populární mléčnou alternativou pro vegany a lidi, kteří netolerují laktózu. Vyrábí se namáčením sušených sójových bobů a následným mletím ve vodě. Je plné proteinů a obsahuje vitamíny A, B12 a D. Pouhý 1 šálek sójového mléka obsahuje 8 gramů bílkovin. Sójové mléko je dobré pro kardiovaskulární a kostní zdraví. Může dokonce snížit riziko vzniku diabetu 2. typu a obezity.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat