Prostreno.cz

Zázvor s moringou. Připravte si zdravý nápoj na řadu neduhů

Představte si, že existuje zázračná kombinace dvou superpotravin, která bojuje proti nejtemnějším onemocněním 21. století. Chtěli byste ji vyzkoušet? Tady je návod na ultra zdravý nápoj!

Zelená a žlutá, respektive moringa a zázvor. Proč k sobě právě tyhle dvě věci patří? Moringa je také známá pod svým dalším jménem strom života. Mnohé kultury ji po staletí používají jako přírodní lék, čemuž se nelze divit.

Vzhledem k vysokému obsahu protizánětlivých účinků může moringa zmírnit příznaky artritidy. Nabízí totiž širokou škálu vitaminů a minerálů, včetně železa, mědi, hořčíku, draslíku a vápníku. Mnoho klinických studií potvrdilo, že moringa je schopna výrazně snížit počet rakovinných buněk, takže je často doporučována v rámci léčby.

Podle časopisu Ethnopharmacology se moringa osvědčila i v tom, že snižuje hladinu cholesterolu a zároveň působí jako přírodní lék proti bolesti, zejména v případech chronických bolestí hlavy a migrén. (A protože funguje jako analgetikum, působí i proti jiným bolestem.)

Ani hypertenze nemá šanci!

Thiokarbamátové a isothiokyanátové glykosidy (složky nacházející se v zeleném prášku moringa) mohou pomoci snížit zvýšený krevní tlak u pacientů trpících tímto onemocněním. Také je dokázáno, že moringa pomáhá při potížích se žaludeční kyselinou, léčí žaludeční vředy, udržuje játra v bezpečí a pozitivně působí při chudokrevnosti. (Díky vysokému obsahu významných minerálů, vitamínů a bílkovin se výrazně zlepšuje struktura krve.) A teď si představte, že se k výčtu těchto pozitiv přidá ještě další cenná surovina – zázvor!

Koření i lék

Zázvor je většinou používán pro svůj kořen, jenž nabízí mnoho zdravotních benefitů. Podle některých studií může zabránit mnoha chorobám, včetně diabetu 2. typu či nevyvážené hladině cukru v krvi. Také mírní žaludeční problémy a nevolnosti, léčí vředy a vůbec má spoustu antibakteriálních vlastností, které tělu umožňují vyrovnat se s viry i bolestí. Takže, jak tedy spárovat moringu a zázvor? Recept je jednoduchý.

Kouzelný čajíček

Potřebujete 85 g čerstvého zázvoru, 10 zelených listů moringy nebo jednu čajovou lžičku prášku (volitelné) a 4 šálky vody.

Nejdříve důkladně umyjte kořen zázvoru a nakrájejte jej tenké plátky. Vložte do vody a vařte 10 minut, poté odstavte, nechte mírně vychladnout a přidejte listy moringy nebo prášek. (V případě listů nechte 5 minut louhovat.) Pokud máte náladu, dochuťte lžičkou medu. Užívejte ideálně ráno nebo těsně před spaním.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat