Prostreno.cz

Vyzrajte na depresi. Zažeňte ji správným jídlem

Deprese je běžná emoční porucha, která každoročně postihuje velké procento populace a právě během podzimu je velmi častá. Nepoddávejte se smutku a depresi, tyhle dobroty vám zlepší náladu, dodají potřebnou energii, vitaminy i minerály.

Mezi další faktory, které přispívají ke stavům deprese, patří také úzkost, napětí a duševní stres. Velký díl viny nese také naše stravování, podle vědců za depresi může i nedostatek vitaminů skupiny B a omega-3 mastných kyselin.

Pokud na sobě cítíte, že už je toho na vás moc zaměřte se i na to co jíte a tyto potraviny bez váhání zařaďte na váš jídelníček.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná je oblíbenou součástí bylinné léčby při mírné až středně závažné depresi. Obsahuje látky hypericin a hyperforin, které fungují jako přírodní antidepresivum.

Kardamom

Kardamom detoxikuje tělo a omlazuje buňky, přispívá ke zlepšení nálady a podporuje léčbu deprese. Přidejte ½ lžičky prášku kardamomu do šálku teplého mléka. Užívejte jednou denně. Pokud rádi relaxujete ve vaně, tak i do koupele si nezapomeňte přidat pár kapek kardanového oleje.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek funguje jako mozkový tonik, pomáhá stimulovat váš mozek, eliminovat únavu, stres a zlepšit vaši náladu.

Šafrán

Šafrán má vysoký obsah karotenoidů a vitaminů skupiny B, které pomáhají zvyšovat hladiny serotoninu a dalších prospěšných chemických látek v mozku. Denně stačí jen 15 mg sušeného šafránu, který můžete přidávat do jídla nebo do vitaminových koktejlů.

Kešu

Oříšky všeobecně jsou přínosné pro náš mozek. Kešu jsou bohaté na vitamin C, který podporuje stimulaci nervového systému. Také obsahují riboflavin, který zvyšuje energii, abyste mohli být aktivní a měli dobrou náladu. Další užitečné živiny obsažené v kešu, které pomáhají v boji proti depresi, jsou hořčík, tryptofan a vitamin B6.

Rybí olej

Studie zjistily, že lidé s depresí obvykle mají nízký příjem omega-3 mastných kyselin. Rybí olej s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, který je vyžadován pro normální funkci mozku, je vysoce doporučován pro osoby trpící depresí. Rybí olej patří mezi ty nejlepší doplňky stravy, které vám přesně dodá tyto živiny.

Jablka

Jablka obsahují vysoké množství vitaminu B, draslíku a fosforu. Všechny tyto živiny pomáhají vašemu mozku opravovat poškozené nervové buňky, aby zlepšily jeho funkce a pomohly tak bojovat proti symptomům deprese. Denně byste měli sníst alespoň jedno jablko.

Med

Přírodní cukr přítomný v medu pomáhá potlačovat pocity deprese. Navíc med uvolňuje svaly a nervy. Přítomná aminokyselina nazvaná tryptofan přispívá k lepšímu spánku. Pokud vás trápí nespavost, stačí lžičku medu smíchat v teplém mléce a vypít před spaním, po téhle dobrotě bude spát jako nemluvně.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat