Prostreno.cz

Kořen kudzu není otravný plevel. Tradiční čínská medicína na něj nedá dopustit

Snižuje chuť na jídlo, tabák i alkohol. Kudzu root, tedy kořen, který někteří považují za otravný plevel, leckomu může změnit život. Záleží na tom, jestli k lepšímu…

Kudzu kořen, také známý jako kuzu, je většinou používán jako bylinka v tradiční čínské medicíně. Číňané ho vaří v mnoha pokrmech jak pro léčebné účely, tak pro chuť. Obsahuje quercetin, genistein a isoflavonové sloučeniny, daidzein, daidzin, tectorigenin a puerarin, z nichž všechny vyjmenované jsou silné antioxidanty. Je libo tablety či prášek? Vyberte si…

Může pomoci léčit alkoholismus

Kořen kudzu pomáhá snižovat bolestivé účinky kocoviny a pozitivně působí při odvykacích kúrách, což potvrdily i výsledky studie publikované v odborném časopise Psychofarmakologie. Vědci na čtyři týdny podrobili testu 17 mužů ve věku 21–33 let, přičemž subjekty již po týdnu užívání kořene hlásily menší touhu po alkoholu.

Zajímavé je, že britská televizní a rozhlasová společnost BBC provedla svou vlastní malou studii a zjistila, že osoby, které konzumovaly kudzu doplněk před pitím, konzumovaly o 20 procent méně alkoholu než obvykle.

Uklidňuje žaludek

Trávicí problémy? Už ne. Kudzu pomáhá zlepšit pohyby střev a usnadňuje trávení. Kořen má totiž tlustou, viskózní konzistenci podobnou žaludečnímu hlenu, který obaluje žaludek a chrání ho tak před přebytkem kyseliny chlorovodíkové. Kudzu zároveň regeneruje a čistí játra.

Působí proti nočnímu pocení

Udává se, že konzumace kořene kudzu dosahuje pozitivních výsledků při léčbě menopauzálních a perimenopauzálních příznaků, jako jsou návaly horka a noční pocení. Navíc může pomoci zlepšit mentální schopnosti postmenopauzálních žen. A co rizika užívání?

Existuje několik známých faktů, o kterých je nutné vědět. Tablety kudzu snižují účinnost antikoncepčních pilulek a zároveň by je neměly užívat ženy plánující těhotenství. Kudzu může také zpomalit srážení krve. Spolu s léky proti cukrovce způsobuje příliš nízkou hladinu cukru v krvi. Vždy se tedy o jeho užívání poraďte se svým lékařem.

Co se týče dávkování, jedná se o 2–4 polévkové lžíce denně rozmíchat ve sklenici vody (v případě prášku). Kudzu se však dá použít jako přídavek do polévek a omáček, přičemž při vaření stačí 1/4 malé čajové lžičky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat