Prostreno.cz

Ořechy a tučné ryby. Potraviny, které pomáhají v boji proti zánětům

Zánět může být při léčení nemocí hodně k užitku, ovšem když se vymkne kontrole, není o potíže nouze. Jaké zbraně na něj platí? No přece losos makrela, špenát, brokolice, vlašské ořechy a rajčata!

Zánět je vlastně náš spojenec, neboť je součástí imunitní odpovědi těla na nějakou nemoc. Jenže jak už to bývá, všeho moc škodí. Pokud tato obranná reakce probíhá v organismu delší dobu, přechází do chronické fáze, což má místo léčivých naopak zhoubné účinky. Přítomnost chronického zánětu totiž vytváří příhodné klima pro rozvoj rakoviny, obezity, srdečních onemocnění a revmatoidní artritidy. Dá se proti tomu nějak bojovat? No samozřejmě. Seznamte se s protizánětlivými potravinami, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku!

Mastné ryby? Parádní protiútok

Olejovité ryby, jako jsou sardinky, losos, makrela a tuňák, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které přispívají k radikálnímu útlumu zánětů. Nevěříte? Závěry americké studie z roku 2009 uvádějí, že konzumace zmíněných druhů třikrát týdně snižuje pravděpodobnost srdečních chorob následkem zánětů o celých 23 procent. To je přece pádný důvod, proč se v oddělení mořských živočichů v obchodě zdržet o něco déle…

Zelená zelenina, ta nezklame

Pokud vás vidina ryb, navíc v takovém množství, dvakrát neláká, není to taková katastrofa. Vždyť jsou i jiné možnosti! Také vitamin E může být klíčem k ochraně těla proti prozánětlivým molekulám nazývaným cytokiny. Mezi skutečně bohaté zdroje tohoto přátelského vitaminu patří špenát, švýcarský mangold, kapusta a brokolice. Tmavě zelené odrůdy mají také vyšší koncentraci určitých živin (vápník, železo a flavonoidy) bojujících proti chorobám – tedy v porovnání s jejich „bledšími“ potravinovými kolegy.

Ořechy jako prospěšná svačinka

Další účinnou protizánětlivou zbraní jsou mnohdy podceňované ořechy. Obzvláště ty vlašské a mandle překypují vlákninou i zmíněným „éčkem“, zároveň se mohou pochlubit obsahem kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je typ tuku omega-3. Ořechy všeobecně poskytují cenný zdroj antioxidantů, které pomáhají tělu napravovat škody způsobené zánětem, a podle názorů lékařů přinášejí výsledky už po šesti týdnech pravidelného „užívání“.

Rajčata? Na ta nezapomínejte

O prospěšnosti rajčat se mluví už dlouho. Teď k výčtu pozitiv přibylo další, o což se postarala jistá íránská studie. Její závěry naznačují, že červené rajčatové barvivo lykopen významně pomáhá tlumit systémové záněty v těle. Autoři výzkumu rovněž doporučují soustředit se hlavně na vařené plody, neboť ty poskytují lykopenu několikanásobně více než syrová rajská jablíčka. Co vy na to, bude dneska k večeři salát?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat