Prostreno.cz

Pomeranče a řepa. To nejlepší, co byste měli jíst v zimě

Bílý sníh, teplé přikrývky, nejhezčí svátky v roce…. Zima přináší mnoho dobrých časů, nicméně udržet si zdraví během chladnějších měsíců není tak úplně jednoduché. Co by měl obsahovat váš jídelníček?

Býváte přes zimu nemocní? Lamentujete i nad vzhledem své pokožky, které mráz nedělá dobře? Zkuste jíst tyhle potraviny, které vám zimu pomohou „přežít“ bez ztráty kytičky!

Pomeranče

Obsahují vysokou hladinu vitaminu C, což je antioxidant, který podporuje imunitní systém. Díky denní dávce pomerančů snížíte riziko nedostatku tohoto důležitého vitaminu, který může mít za následek snížení rezistence vůči určitým patogenům. V nich obsažený draslík zároveň pomáhá chránit pokožku před škodlivými ultrafialovými (UV) slunečními paprsky. Nutno dodat, že i přítomné aminokyseliny pokožce prospívají. Tak si pochutnejte třeba na pikantním salátu s pomeranči!

Mrkev

I o mrkvi se říká, že je jednou z nejvýkonnějších potravin v rámci zimního období. Tato kořenová zelenina obsahuje velké množství betakarotenu, které tělo přeměňuje na vitamin A. Ten posiluje imunitní systém, pomáhá chránit před infekcí a snižuje riziko a trvání respiračních problémů tím, že udržuje plíce zdravé.

Mrkev zároveň udržuje pokožku v zimních měsících hydratovanou, zdravou a zářivou a zabraňuje jejímu vysušování. Je proto skvělé, že se mrkev dá využít do salátů i horkých polévek.

Červená řepa

Řepa je plná užitečných fytochemikálií a antioxidantů, které chrání imunitní systém bojem proti volným radikálům, jež poškozují zdravé buňky a jejich DNA. Pečená, nakládaná, opékaná? Jak je libo! I „červený salát“ a polévka se těší velké popularitě!

Vejce

Konzumace celých vajec je v zimních měsících zásadní. Žloutek obsahuje přes 90 procent vaječného vápníku a železa a bílá část je zase spojována s bílkovinami (tělo používá bílkoviny jako palivo k vytváření protilátek, které napadají cizí útočníky a zabraňují infekcím). Ve skutečnosti, vejce obsahují správné podíly všech devíti nezbytných aminokyselin, které organismus vyžaduje.

Navíc, vejce podávaná ke snídani vám pomohou udržet zdravou tělesnou hmotnost, protože kromě toho, že vám poskytnou dávku potřebných živin, dostaví se i pocit plnosti. Jedno malé vejce je nabité několika vitaminy, jako jsou vitaminy B2, B12, A a E, a také železem, zinkem a fosforem – třemi důležitými minerály, které jsou pro vaše tělo důležité.

Jejich antioxidační síla bojuje proti volným radikálům, což zase chrání tělo před nemocemi. Ať už je vařená, míchaná nebo v omeletě, vejce patří ke skvělým snídaním!

Zázvor

Pokud jde o teplé nápoje během zimní sezony, prostě nemůžete ignorovat uklidňující zázvorový čaj. Zázvor je bohatý na antioxidant a posiluje imunitní systém tím, že snižuje počet volných radikálů v těle. Hovoří se o něm i ve spojitosti s funkčním krevním oběhem, který je nezbytný pro optimální zdraví.

Je známo, že při nástupu nachlazení nebo chřipky zázvor působí jako účinné antibiotikum. Také pomáhá zlepšovat trávení a podporuje hladkou a bezchybnou pleť. Vaším cílem je tedy vypít 2 nebo 3 šálky zázvorového čaje denně. A co dalšího byste v zimě měli jíst?

  • Kurkuma: posiluje imunitní systém, patří mezi antioxidanty.
  • Mandle: taktéž nabité antioxidanty.
  • Granátová jablka: vynikají protizánětlivými vlastnosti, pomáhají vytvářet kolagen.
  • Avokádo: udržuje vlhkost v pokožce, zlepšuje tvorbu kolagenu.
  • Brokolice: obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat