Prostreno.cz

Potraviny, které mají pozitivní vliv na zuby

Prevence vzniku zubního kazu i onemocnění dásní? Jen kartáček a zubní nit na něco takého nestačí. Ústní hygienu podporují i vhodně vybraná jídla! Najdete v nich to svoje oblíbené?

Rodiče často říkají svým dětem, že příliš mnoho cukru škodí. A mají pravdu. Sladkosti jsou hrob! Nejlepší potraviny pro zuby jsou ty, které neutralizují kyseliny, poskytují minerály a vitamíny k opravě zubní skloviny a stimulují sliny. Které to jsou?

Mléko

Mléko poskytuje vápník a fosfáty spolu s vitaminem D. Všechny tyto živiny jsou nezbytné pro zdravé zuby a silné kosti. Pravidelná konzumace mléka tak posiluje a opravuje zubní sklovinu. Pokud jste alergičtí na laktózu, můžete za alternativu považovat mléko sójové, které je obohaceno vápníkem.

Sýr

I sýr patří k vynikajícímu výběru, nebo posiluje zuby a působí jako generátor slin. Obsahuje vápník a fosfáty, které napomáhají neutralizovat kyseliny v ústech. A dále také kasein, jenž pomáhá zpevnit povrch zubů. (Udává se, že ti, kdo trpí na kazy, by po jídle měli chvíli žvýkat malý kus sýra.)

Jablko

Konzumace jablíček zvyšuje produkci slin v ústech, čímž dochází k omývání povrchu zubů. Jablíčka jsou navíc nabitá různými vitaminy a minerály, které napomáhají celkovému zdraví. Zkuste si dát kousek po večeři!

Pomeranče

Pomeranče patří k bohatým zdrojům vápníku, vitaminů C a D a dalších živin, které jsou dobré pro zdraví vašich zubů. Pomerančová šťáva přirozeně čistí ústa tím, že eliminuje škodlivé bakterie a zabraňuje zubnímu kazu. Vzhledem k tomu, že pomerančový džus má mírně kyselou povahu, vyčistěte zuby kartáčkem a nití až po jeho konzumaci.

Jogurt

Jemný, netučný jogurt je vynikajícím zdrojem vápníku a bílkovin. Proto se o něm dá tvrdit, že i on podporuje zdraví zubů. Lepší je však opravdu ten bez cukru.

Ořechy

Různé druhy ořechů dopřejí vašim zubům nezbytné vitamíny a minerály. Například arašídy obsahují vápník a vitamin D, mandle se zase mohou pochlubit velkým množstvím vápníku, kešu stimulují sliny. Ořechy obecně dodají organismu vlákninu, kyselinu listovou, železo, thiamin, hořčík, niacin, vitamíny E a B6, draslík a zinek. To všechno je pro zuby více než dobré.

Čaje

Zelené a černé čaje obsahují sloučeniny nazvané polyfenoly, které reagují na bakterie způsobující plaky. Jelikož brání jejich růstu, měly by se stát běžnou součástí vašeho pitného režimu.

Čokoláda

Tmavá, hořká čokoláda obsahuje kakao, tedy tanin, jenž pomáhá předcházet zubní erozi a bojuje proti zánětu dásní. Kakao také snižuje růst plaku a zdá se, že potlačuje produkci kyselin. Tak si dopřejte hořkou čokoládu několikrát denně!

Voda

Voda je nepostradatelná, pokud jde o orální zdraví. Je to primární složka slin, která ukládá do zubů základní minerály. Také odvádí malé částice potravin z mezizubních prostor, což je důležité pro zdraví vašich zubů i dásní. Proto, abyste si udrželi zuby zdravé, vždy se snažte vypít tolik vody, kolik můžete.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat