Prostreno.cz

Zdravotní přínosy celeru

Protože venku se rapidně ochladilo, není vidina horké polévky úplně „marná“. Přidáváte do ní celer? Jestli ne, tak byste měli. Působí totiž protizánětlivě, zbaví vás stresu, nakopne porouchané zažívání a sníží hladinu cholesterolu.

Celer moc dobře znali již staří Egypťané, jelikož pro tento národ byl symbolem zla, smutku a truchlení. Moderní věda v něm však vidí vzácnou a prospěšnou zeleninu s blahodárnými účinky na lidský organismus, jejíž pravidelná konzumace může přinést jenom pozitiva. Která konkrétně? Tady je máte černé na bílém. Schválně, co vás na celeru překvapí nejvíc?

Bojuje proti zánětům. A s vervou

Často podceňovaná kořenová zelenina by možná mohla doplnit sortiment kdejaké lékárny. Platí totiž za účinný protizánětlivý prostředek, proto pro pacienty s plicními infekcemi, bolestmi kloubů, akné nebo astmatem (za tímhle vším zánět stojí) představuje vhodnou alternativní léčbu. Pochopitelně bez nežádoucích vedlejších účinků!

Vyžene vám z hlavy stres

Celer je známý odlehčovač stresu, o jehož schopnostech byste se dočetli v závěrech hned několika vědeckých studií. Že by budoucí náhražka antidepresiv? Proč vlastně ne. Je prokázáno, že uklidňuje nervový systém a poměrně rychle navozuje ospalost. Pokud to chcete zkusit na vlastní kůži, doporučujeme ho zařadit do večerního občerstvení k televizi.

Opraví nefungující zažívání

Tenhle dar přírody, který se hodí do polévek, omáček i salátů, obsahuje velké množství vody a rovněž je bohatý na vlákninu. To z něj dělá efektivní a doporučovaný prostředek na zmírnění zácpy. Uplatní se ovšem i při celkové detoxikaci těla a dohlédne na pravidelný pohyb střev. Nutno podotknout, že by ho neměli „užívat“ lidé trpící častými průjmy – těm by mohl uškodit a zhoršit jejich potíže.

Snižuje tlak i cholesterol

Zase vás lékař důrazně upozornil, že se moc rozčilujete a nejíte úplně nejzdravěji? Skočte si do obchodu pro prášek. Naleznete ho v oddělení zeleniny! Celer díky obsahu cenných látek snižuje vysoký krevní tlak i škodlivý cholesterol, urychluje látkovou výměnu a zpevňuje cévy. Alespoň takový je názor lékařů, kteří na něj nedají dopustit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat