Prostreno.cz

Červená řepa snižuje cholesterol a zvyšuje libido

Červená řepa je často opomíjenou kořenovou zeleninou a to je velká škoda. Řepa nabízí široké využití nejen v kuchyni, ale zároveň obsahuje důležité látky pro naše zdraví. Dejte šanci této sezonní zelenině, snižuje cholesterol, doplní energii a podpoří libido.

Historie červené řepy sahá již do starověku, známky její kultivace ve středomořské oblasti jsou datovány zhruba do 4 000 let př. n. l. Odtud se  pravděpodobně rozšířila do Babylonu a během 9. století, se dostala i do čínské kultury a kuchyně. Již v historii se řepa pojila se sexualitou a po tisíce let je používána jako přírodní afrodiziakum.

Červená řepa se často přidává do salátů, polévek či vitaminových nápojů. Používá se také jako přírodní barvivo.

Co obsahuje?

Řepa má velmi širokou škálu přínosů pro zdraví, a to z důvodu jejího nutričního obsahu, včetně vitaminů, minerálů a organických sloučenin, jako jsou karotenoidy, glycin a betain. Z vitaminů řepa obsahuje vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B. Z minerálu je zde zastoupen hořčík, železo, měď a fosfor. Nesmíme opomenout také vlákninu, navíc řepa obsahuje minimum tuku, ale pozor na cukry. V poměru s ostatními druhy zeleniny, má řepa cukru hodně, ve 100 g je přibližně 7 g cukru.

Poznejte všechny klady této kořenové zeleniny a zařaďte ji i do svého jídelníčku.

Snižuje cholesterol

Víte že…

Řepa byla po tisíciletí považována za přírodní afrodiziakum. Pravda je taková, že řepa obsahuje významné množství boru, u něhož bylo prokázáno, že zvyšuje produkci pohlavních hormonů. To může vést ke zvýšení libida, zvýšení plodnosti, zlepšení mobility spermií a snížení frigidity v ložnici.

Obsažená vláknina pomáhá snižovat hladiny škodlivého cholesterolu a triglyceridů, zároveň také zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu. Vysoká hladina triglyceridů zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění, takže zvýšená hladina HDL (dobrého cholesterolu) funguje jako účinná obrana. Pravidelná konzumace červené řepy preventivně pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám, jako jsou ateroskleróza, infarkt a mrtvice.

Prevence proti rakovině

Studie prokázaly, že řepa hraje roli v prevenci rakoviny kůže, plic a tlustého střeva, protože obsahuje pigmenty zvané betacyaniny, které mohou za červeno-fialové zbarvení řepy. Tyto pigmenty jsou zároveň silnými antioxidanty, které působí proti růstu rakovinných buněk. Výzkum maďarských vědců také potvrdil, že řepná šťáva i sušená řepa ve formě prášku zpomalují vývoj nádoru.

Eliminuje problémy s dýcháním

Červená řepa je zdrojem vitaminu C, který pomáhá předcházet příznakům astmatu. Přírodní beta-karoten v červené řepě také pomáhá předcházet riziku rakoviny plic. Vitamin C působí jako silný antioxidant, který posiluje imunitní systém mnoha způsoby. Kromě toho, že působí jako silný antioxidant a chrání proti poškozením volných radikálů v těle, vitamin C také stimuluje aktivitu bílých krvinek, což je hlavní obraná linie.

Prevence makulární degenerace

Přítomnost beta-karotenu, což je forma vitaminu A, pomáhá předcházet makulární degeneraci související s věkem, která se běžně vyskytuje v pokročilém věku. Vitamin A je považován za silnou antioxidační látku, která se podílí na mnoha základních aktivitách v těle.

Doplní energii

Červená řepa díky svému obsahu cukru snadno a rychle doplní potřebnou energii. I z tohoto důvodu je běžnou součástí vitaminových nápojů, které je dobré popíjet ráno nebo před a po fyzické zátěži. Když má tělo dostatečné množství uhlohydrátů, je schopné napájet všechny potřebné tělesné funkce, včetně důležitých metabolických reakcí, které udržují vaše tělo i mysl aktivní.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat