Prostreno.cz

Voda a schody. Jak se i bez kávy zotavit z nevyspání

Nevyspání si začíná pomalu vybírat svou daň formou únavy, kterou se vám nedaří setřást? Možná na to jdete úplně špatně. Spásu naleznete ve sklenici vody, krátké procházce venku nebo chůzi po schodech!

Možná jste zůstali vzhůru dlouho do noci a sledovali další epizodu oblíbeného seriálu. Nebo jste doháněli pracovní resty, nemohli jste „zabrat“ kvůli hlučným sousedům či chrápání vaší polovičky. Jasně, známe to všichni a jistě se shodneme, že přežít den se spánkovým deficitem je přinejmenším drsné. Jak to zvládnout, aniž byste se museli nalévat kávou a energetickými nápoji? Budete se divit, ale jde to i bez nich… Zkusíte ospalost přelstít takhle?

Voda, životabudič bez příchutě

Spánková deprivace se kromě obvyklých „nežádoucích účinků“ jako je zívání, těžká únava, špatné soustředění nebo pokles nálady projevuje také dehydratací. Ano, přesně tak. Nedostatek tekutin je častou příčinou toho, že se vám chce spát, a to jediné, po čem toužíte, je zachumlat se do peřiny a zavřít oči. Jenže copak to uprostřed nabitého pracovního dne jde? Sotva. Proto mějte láhev s vodou vždy po ruce, a čím studenější bude, tím lépe. Je totiž vědecky dokázáno, že ledové a osvěžující nápoje přinášejí energetickou vzpruhu. Ať tedy ani ta pomyslná kapka nepřijde nazmar.

Procházka, duševní i tělesné osvěžení

Věřili byste, že i trocha čerstvého vzduchu vás spolehlivě nakopne? Pokud je to jen trochu možné, absolvujte krátkou procházku i několikrát za den.

„Když jste unavení, je procházka venku skvělý nápad. Vystavíte se tak přirozenému slunečnímu světlu, které řídí vaše cirkadiánní rytmy, takže potlačíte produkci melatoninu, což je hormon spojovaný s nutkáním ke spánku,“ nešetří chválou na „provětrání“ ředitelka amerického centra spánkové medicíny Sonia Ancoli-Izrael. Odbornice rovněž dodává, že sluneční světlo přispívá také k dobré náladě, neboť spouští „výrobu“ hormonu štěstí, tedy serotoninu.

Schody. Těm se určitě nevyhýbejte

Pokud vám po probdělé noci zoufale schází síla, vyhledejte nejbližší schodiště. Ne, to skutečně není vtip, ale vaše záchrana. Americká studie zveřejněná v časopise specializujícím se na fyziologii prokázala, že desetiminutová chůze po schodech zvyšuje energetické hodnoty úplně stejně, jako kofein obsažený v šálku jedné kávy. Projděte se do přízemí a zpět, pro jistotu raději dvakrát. To vám navrátí ztracený elán!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat