Prostreno.cz

Přírodní způsoby zvýšení počtu červených krvinek

Řekl vám lékař, že trpíte anémií s nedostatkem železa? Pokud tomu tak je, důvodem je nízká hladina červených krvinek. Kromě užívání potravinových doplňků, které vám lékař předepsal, existuje několik věcí, které můžete udělat. Takhle počet vašich červených krvinek výrazně zvýšíte!

Nízký počet červených krvinek mohou vyřešit některé čistě přírodní tipy. Co okamžitě podniknout a které dobroty si dát na talíř?

Zvyšte přísun potravin bohatých na železo

Játra, červené maso a žloutky jsou jedny z nejlepších potravinových zdrojů železa, tedy minerálu tak důležitého pro tvorbu nových červených krvinek. Pokud patříte k vegetariánům, nebo chcete jen omezit příjem potravin živočišného původu, obraťte svoji pozornost ke tmavě zelené listové zelenině, fazolím, tofu, semenům, sušenému ovoci či hnědé rýži.

Vsaďte na měď

Zdravotníci říkají, že měď je něco, co metabolizuje životně důležité železo. Takže jinými slovy, tato živina dělá železo snadno využitelné tělem. Naštěstí je spousta jídel s mědí – a všechny se vám budou líbit. Tmavá čokoláda, mandle, slunečnicová semena, chřest či drůbeží maso. Co z toho patří k vašim oblíbeným položkám?

Buďte „béčka“

Konzumace potravin, které dodávají tělu vitamíny skupiny B – zejména vitamin B2 (riboflavin), B3 (niacin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin), je také skvělý nápad. Aspoň pokud chcete počet červených krvinek přirozeně zvýšit. I v tomto případě nejspíš budete mít radost. Impozantní množství béček získáte třeba z vajec, byť letos tak drahých. Hovoří se ale i o kuřeti, krůtě či červeném mase. Taky mléčné výrobky, zrna, ořechy, houby a listová zelenina patří ke slušným zdrojům zmíněné skupiny B.

Podávejte více potravin bohatých na vitamin E

Nestačí, aby vaše tělo bylo schopno produkovat červené krvinky. S anémií se vypořádáte snáze, když do své stravy zařadíte i vitamin E, čili významný antioxidant. Zkuste třeba avokádo, ořechy, semena a houby, kterých určitě máte díky houbařským žním dostatek.

Nezapomeňte na pravidelné cvičení

V neposlední řadě je také důležité, abyste se začali hýbat. Během fyzické aktivity tělo produkuje více červených krvinek, protože se zvyšuje poptávka po kyslíku. Jelikož ale osoby s anémií mají červených krvinek nedostatek, může se jim při sportu dělat slabo. Proto je dobré začít jen tak zlehka. Bohatě postačí například chůze.

S tím, jak se vaše vytrvalost zlepší, zařadíte i jiné typy fyzických aktivit. A pak se také začnete zbavovat různých příznaků, které anémie přináší. Řeč je o bledé pokožce, studených nohách a rukách, dušnosti, únavě nebo závratích.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat