Prostreno.cz

Deprese není jen smutek. Co o ní ještě nevíte

O depresi se mluví hodně, jenže málokdo by ji u sebe dokázal odhalit. Vy víte, jak se projevuje? Nejde jen o smutek, ztrátu chuti k jídlu a častou únavu. Zbystřit byste měli i v případě, že začínáte zapomínat a nemůžete se na nic soustředit.

Deprese má mnoho jmen a mnoho různých tváří. Může ji mít generální ředitel nadnárodní společnosti i celebrita, kterou uctívají miliony fanoušků. Nebo zdánlivě šťastná matka tří dětí, stejně jako ta sympatická stará dáma z vedlejšího bytu. Je to tichý nepřítel, který už zaútočil na více než 350 milionů lidí na celém světě. Co když nenápadně obchází i okolo vás – poznali byste to vůbec?

Co je ta deprese vůbec zač?

Slovo deprese se někdy používá k popisu často se překrývajících pocitů, což je ale hodně obecný a nicneříkající pojem. Jedná se totiž o závažnou dlouhotrvající poruchu psychiky projevující se sníženou schopností prožívat radost i pokleslými náladami. Lidé, kteří tímto onemocněním trpí, pociťují smutek v řádu týdnů nebo dokonce měsíců.

Není to žádná chyba charakteru, osobní selhání či známka slabosti, je to prostě nemoc, která si nevybírá. Ale důležité je, že i osoba s depresí může dosáhnout úplného uzdravení, tedy se správnou léčbou a podporou svých blízkých. Podstatné je „podchytit“ první příznaky. Znáte je? Pojďme si je připomenout…

Symptomy, na které je třeba dát si pozor

Varovná znamení signalizující toto duševní onemocnění se sice mohou lišit od člověka k člověku, nicméně pár rysů mají společných. Kromě smutku se deprese vyznačuje pocity beznaděje, úzkostí, podrážděností, neklidem, pesimismem a chronickou únavou. Výjimkou nejsou ani změny ve spacích a stravovacích návycích, bolesti hlavy, potíže s trávením, pamětí i soustředěním. Pacient často mluví o smrti, ztrácí zájem o všechno okolo a odmítá o čemkoli rozhodovat. Zná vám tohle trochu povědomě? Ať už se to týká přímo vás, nebo někoho ve vašem okolí, je nutné okamžitě vyhledat odbornou pomoc.

Jak se tohle vlastně léčí?

Druh léčby úzce souvisí na typu deprese. Není totiž splín jako splín, a tato porucha psychiky se dělí do čtyř kategorií – mírná, středně těžká, těžká a těžká s psychotickými příznaky. Lékař nejprve určí správnou diagnózu, poté doporučí vhodnou terapii kombinovanou s užíváním předepsaných léků. Každopádně, jedno je jisté – bez pomoci specialisty se to rozhodně neobejde, neboť jen on může pacienta doprovodit k celkovému uzdravení. Důležité je neztrácet čas s tím, že se jedná o momentální chmury, které brzy přejdou. Nepřejdou…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat