Prostreno.cz

Bezlepkový amarant. Zlepší vám trávení a zkrotí i cukrovku

Stojí okolo 40 korun za balení o obsahu 500 g a je přirozeně bezlepkový. Amarant! avit rýži či jiné obiloviny. A proč vlastně? Pomůže vám s hubnutím i trávením! – jedinečné zrno. Co udělá s vaším zdravím

Jedná se o jednu z nejstarších forem pěstovaných potravin, která je známá hlavně v Indii, Mexiku či Severní Americe – a to z dobrých důvodů. Co s vaším tělem udělá porce amarantu?

Optimalizuje metabolismus

Jedním z nejžádanějších prvků amarantového zrna je skutečnost, že obsahuje lysin v mnohem větších množstvích než ostatní zrna (některé zrna jej nemají vůbec). Lysin je esenciální aminoprotein, který je pro lidské tělo velmi žádoucí. Optimalizuje totiž metabolismus.

Zabraňuje srdečním záchvatům

Fytosteroly, které se nacházejí v amarantovém zrnu, jsou spojeny se snížením hladiny cholesterolu, zatímco významné hladiny dietních vláken také pomáhají vyrovnávat hladiny cholesterolu v kardiovaskulárním systému. Tím se snižují šance na rozvoj aterosklerózy.

Bohatá hladina draslíku v amarantovém zrnu dále posiluje zdraví srdce uvolněním cév. Draslík je vazodilatátor, což znamená, že snižuje napětí v tepnách a cévách tím, že udržuje optimální krevní tlak a působí proti koronárním srdečním onemocněním. Opět se tedy potvrzuje, že jídlo je lék…

Zlepšuje trávení

Amarantové zrno obsahuje vysokou úroveň vlákniny, která může pomoci optimalizovat trávicí systém a eliminovat zácpu, nadýmání, křeče a vážné stavy, jako je rakovina tlustého střeva a žaludeční vředy. Dietní vláknina také pomáhá zvýšit účinnost příjmu živin.

Posiluje imunitu

Amarant je jedinečné zrno, a to v tom smyslu, že obsahuje vitamin C, který posiluje imunitní systém a stimuluje produkci bílých krvinek. To přispívá k rychlejšímu hojení a opravě buněk.

Ztráta váhy

Amarantové zrno účinně snižuje hladinu inzulinu v těle a stará se o dlouhodobý pocit sytosti. Pro ty, kteří mají zájem o ztrátu váhy, je jeho přítomnost na stole velmi dobrou volbou.

Ovládá cukrovku

Amarantové zrno má schopnost snižovat hladiny inzulinu a kontrolovat příjem cukru v krvi. A to je pro diabetiky velmi důležité. Ostatně, vzhledem k celosvětové pandemické povaze cukrovky je v současnosti cokoli, co může snížit hladinu inzulinu, vítáno.

Podporuje růst svalů

Neobvykle vysoké množství rostlinných bílkovin dělá z amarantu ideální doplněk vaší stravy, tedy aspoň pokud chcete zajistit zdravý růst buněk, svalů, tkání a kůže. Amarantové zrno by však nemělo být konzumováno syrové, protože obsahuje určité toxické a nežádoucí složky, které mohou být odstraněny vařením a správnou přípravou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat