Prostreno.cz

Co dokáže dýně. Posílí imunitu i vaše kosti

Chcete se vyhnout tomu, že uklouznutí na namrzlém chodníku bude mít fatální následky v podobě zlomeniny? Jako prevenci „užívejte“ dýni, kterou některé supermarkety ještě stále nabízejí. Díky ní také značně snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění. Ale k rozumu přijde i vysoký krevní tlak!

Že dýním pro letošek definitivně odzvonilo? Ale kdepak! Možná jste jen v obchodě přehlédli druh jménem Hokaido. Ten je stejně jako jeho kolegyně tykev obecná multifukční potravinou, se kterou se v kuchyni dá doslova čarovat. Hodí se totiž do polévek, karbanátků, bramboráků, pečiva, kompotů i přesnídávek. Dokonale si rozumí s masem i grilovanou zeleninou, a pokud jde o slupku, jejím loupáním se unavovat vůbec nemusíte – tepelnou úpravou změkne, tudíž se dá klidně sníst! Konzumace dýně Hokaido má navíc spoustu bodů pro zdraví. Které přivítáte všemi deseti?

Posílení imunitního systému

Jednou z mnoha prospěšných živin, kterou v této malé dýni naleznete, je vitamin C. A není ho tam zrovna málo! O „céčku“ je známo, že posiluje obranyschopnost organismu, čímž předchází nejen viróze, chřipce a nachlazení, ale také infekcím horních cest dýchacích. A to se přece právě teď hodí, nebo snad ne?

Snížené riziko závažných onemocnění

Díky vysokému podílu antioxidantů funguje kulatý přítel jako chutná prevence před kardiovaskulárními chorobami. Antioxidanty přispívají k čistění tepen, ve kterých se usazuje a následně oxiduje cholesterol přijatý z konzumovaných potravin. Chcete-li mít tepny nepoškozené a průchodné, a tím snížit pravděpodobnost vývoje srdečních onemocnění, svezte se na vlně Hokaido. Lékaři se navíc domnívají, že pomáhá také v boji proti rakovině.

Krevní tlak pod kontrolou

Další zázračnou schopností „obyčejné“ dýně je regulace krevního tlaku. Na to dohlédne obsažený draslík, do jehož kompetence patří mimo jiné i rozšiřování cév. Ano, tento minerál v hojném množství naleznete také v banánech, ovšem proč nedat šanci i jinému zdroji? Zvlášť v případě, že předchází zlomeninám. A tohle téma je teď kvůli venkovnímu náledí hodně aktuální…

Přírodní zpevňovač kostí

Z pravidelné konzumace hokaida získáte také silnější, pevnější a odolnější kosti. Poděkovat za to můžete vápníku a fosforu. Těmito minerály je tento vesele zbarvený plod doslova napěchován. A kdoví, třeba vás právě tahle součást jídelníčku dokáže ochránit před sádrou! Stojí to minimálně za pokus…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat