Prostreno.cz

Žaludeční vředy. Pomáhá na ně mléko nebo pampelišky

Jídelníček pacienta, který trpí žaludečními vředy? Ten by měl obsahovat hlavně vařená jídla, hodně studené mléko a pampeliškový nebo lékořicový bylinkový čaj. Zákaz platí pro kyselé a syrové potraviny, alkohol i kávu!

Co je to vlastně ten žaludeční vřed, se kterým má problém stále více lidí? Jedná se o defekt sliznice, který proniká její svalovou vrstvou. V důsledku toho je pak narušena ochrana před žaludečními sekrety a patálie je na světě.

Za vznikem vředu stojí mnoho příčin, včetně dlouhodobého stresu, kouření, genetiky, na vině bývají i špatné stravovací návyky. Mezi hlavní příznaky patří tupá bolest v oblasti podbřišku, pálení jícnu, náhlá ztráta chuti k jídlu a časté nevolnosti. Znáte to až moc dobře? Pak byste se měli držet zásad, které vám přinesou úlevu. Co byl měl každý „vředař“ znát?

Vařené jídlo je dobré jídlo

I když se trend syrové stravy stává stále populárnější, pro vás jakožto „majitele“ žaludečních vředů není tenhle způsob stravování právě nejvhodnější. Odborníci totiž varují, že nevařené pokrmy mohou v jistých případech celý problém ještě zhoršit. Pozor na to!

Mléko jako lék. Musí mít ale správnou teplotu

Ano, něco tak jednoduchého, jako je sklenice studeného mléka, je podle ájurvédské medicíny léčitelem vředů. To kravské vám moc „nejede“? Pak si naordinujte klidně to mandlové nebo sójové, povoleny jsou všechny alternativy tekutých mléčných výrobků. Hlavně dbejte na nízkou teplotu, protože ta prý zaručeně funguje.

Vyhýbejte se všemu kyselému

Zatímco syrové pokrmy jsou jen nevhodné, kyselé potraviny mají totální stopku. Stimulují totiž sekreci žaludečních šťáv a to se vám „do krámu“ vůbec nehodí. Pro vaše dobro tedy zapomeňte na citrusové plody, ananas i rajčata. Zřekněte se ale také červeného vína a kávy. Bohužel není zbytí!

Zaměřte svou pozornost na pampelišku

Bylinkový pampeliškový čaj? Pro vás naprosto ideální nápoj. Pampeliška je uklidňujícím pomocníkem na celou řadu otravných záležitostí, mezi které patří i žaludeční vředy. Jako bonus navíc značně tlumí i pálení žáhy, což je jen k dobru. Pokud nemáte pampelišku po ruce, můžete se svěřit „do rukou“ lékořice.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat