Prostreno.cz

Návyky, které zvyšují riziko rakoviny ledvin

Rakovina ledvin dnes bohužel nepatří k žádné výjimečnosti, neboť počet pacientů s touto chorobou neustále přibývá. Pokud kouříte, máte nadváhu a nestravujete se zdravě, můžete být v nebezpečí i vy!

Podle odborníků je rakovina ledvin jednou z deseti nejčastějších forem rakoviny, přičemž dvakrát častěji postihuje muže. Pokud jde o rizikové faktory, je všeobecně známo, že existují okolnosti, které pravděpodobnost tohoto závažného onemocnění zvyšují – a zdaleka se netýkají jen věku a genů! Před čím se mít na pozoru?

Kouření. Zlozvyk s drtivými následky

Jste fanouškem tabáku a bez cigarety si pohodu u kávy snad ani neumíte představit? Varování lékařů vás možná přiměje k úvaze, zda není načase s touto neřestí přestat. Specialisté totiž tvrdí, že vaše šance na rakovinu ledvin vzrůstá o celých padesát procent. A čím větší počet cigaret denně vykouříte, tím více se prý nebezpečí ještě zvyšuje. To není zrovna uklidňující prognóza…

Nadváha jako hrozba

Mít pár kilo navíc? Kdekdo z jejich „vlastnictví“ nedělá žádné velké drama, což není ten nejlepší přístup, protože obezita si se zdravím příliš nerozumí. Závěry mnoha vědeckých studií naznačují, že lidé s optimální tělesnou hmotností mají výrazně menší pravděpodobnost vývoje ledvinové rakoviny, tedy v porovnání s „prostorově výraznějšími“ jedinci.

Špatné stravovací návyky? Riskantní hra

Jsou hned dva důvody, proč je častá konzumace tučných a kalorických pokrmů strůjcem katastrofy. Zaprvé – mnoho nezdravých potravin přivádí do těla škodlivé toxiny, které rakovině hrají do karet. A zadruhé? Tato strava je přímou cestou, na jejímž konci jsou nadbytečné kilogramy s nadváhou. O tom, proč je to špatně, jste se dočetli výše.

Nadměrné užívání léků proti bolesti

Máte ve zvyku každou bolístku „léčit“ prášky, protože je to rychlý a pohodlný způsob, jak se nepříjemné patálie zbavit? Nic se nemá přehánět. Experti jsou totiž toho názoru, že některé běžně užívané protizánětlivé medikamenty mohou mírně navýšit riziko rakoviny ledvin. Pokud jde o malé „dávky“ ve výjimečných případech, ty s přimhouřeným okem riskantní nejsou, v opačném případě to ale rozhodně neplatí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat