Prostreno.cz

Zdravotní výhody mrkve

Ano, mrkev je dobrá pro ostrý zrak. Jenže to zdaleka není všechno. Posiluje prevenci před rakovinou i srdečními onemocněními. Pomáhá při léčbě zánětů, bolestí a otoků. Věděli jste, že blahodárně působí také na mozek?

Pro milovníky zeleniny je mrkev naprostou klasikou. I když se ví, že tato rostlina pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, stále není jasné, jak se odtud postupem času dostala až na náš talíř. Ať už ji ale do Evropy dovezl kdokoli, zasloužil by poklonu i velké poděkování. Vždyť kvůli němu můžeme z mrkve čerpat všechny tyto zdravotní výhody! A že vážně stojí za to…

Oči jako ostříž

To, že je mrkev dobrá pro zdraví zraku, slýcháváme již od útlého dětství. Obsahuje nezanedbatelné množství provitaminu beta-karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Ten zabraňuje poškození fotoreceptorů v sítnici, zánětům i slepotě. Zároveň hraje klíčovou roli v rozlišování barev a poskytuje ochranu před makulární degenerací. Takže babičky měly tenkrát pravdu, když tvrdily, že s mrkví lépe uvidíme…

Stopka zánětům

Na základě mnoha studií bylo zjištěno, že karotka vykazuje protizánětlivé schopnosti srovnatelné s běžně užívanými léky. Jste překvapení? Přispívá tedy k léčení bolestí, zánětů a otoků, naprosto ideální je pak pro pacienty s artritidou nebo revmatismem.

Snížené riziko srdečních onemocnění

Američtí lékaři, kteří účinky mrkve na lidský organismus zkoumali hned v několika výzkumech, se domnívají, že její pravidelná konzumace snižuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob o celých 32 %. Je to proto, že v sobě ukrývá spoustu prospěšných živin, čímž přispívá k vylučování cholesterolu z těla.

Posiluje ochranu před rakovinou

Kořenová zelenina nabízí také celou řadu antioxidantů, které bojují proti vývoji rakoviny. Laboratorní testy prokázaly, že dvě „mrkvové porce“ týdně značně snižují riziko rakoviny plic u kuřáků a rakoviny prostaty mužů. Extrakt z mrkve zase podle vědců pomáhá ničit buňky leukémie, posiluje paměť a předchází kognitivním dysfunkcím.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat