Prostreno.cz

Návyky, které přispívají k rakovině jícnu

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. Takový herec Michael Douglas, kterému před lety diagnostikovali čtvrté stadium nádoru jícnu, by mohl vyprávět. Podcenil prevenci, nechoval se vzorně, nebo za jeho nemoc mohla genetika? Možná od každého trochu. Tohle jsou návyky, které k rakovině jícnu přispívají!

Rakovina jícnu představuje tři procenta všech rakovin a je na šestém místě v četnosti všech zhoubných nádorů. Lékaři prý dosud nevědí, co ji způsobuje, jsou si však vědomi určitých rizikových faktorů. Těch existuje celá řada, přičemž nad některými lze mít kontrolu. A nad jinými zase ne.

Stáří

Lékaři říkají, že lidé starší 45 let jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku rakoviny jícnu.

Rod

Věděli jste, že muži jsou v porovnání se ženami třikrát více vystaveni zmíněné nemoci?

Rodinná historie

Vzhledem k tomu, že členové rodiny sdílejí stejnou stravu a životní styl, nemoc „může běžet“ v rodinách. To ale není všechno. Co dalšího hraje roli?

Kouření cigaret

Podle lékařských odborníků se riziko rakoviny jícnu výrazně zvyšuje den po dni, respektive po každé vykouřené cigaretě. Ovšem nejsou to jen cigarety, které jsou považovány za nežádoucí. Hovoří se i o tabáku či doutnících. A dokonce i žvýkací tabák je v nemilosti!

Příliš mnoho alkoholu

Mnoho zdravotních problémů může být spojeno s nadměrným příjmem alkoholu a jedním z nich je rakovina jícnu. Na druhou stranu, mírné množství může skutečně nabídnout řadu zdravotních výhod. Třeba takové červené víno je podle chemiků doslova lék.

Rostlinná látka resveratrol, která se nachází zejména ve vinných slupkách, prý účinně odbourává volné radikály, čímž usnadňuje obnovu buněk, a tedy upevňuje zdraví a prodlužuje život. Nemělo by se však překračovat doporučené denní množství – jedna sklenička denně.

Konzumace velmi horkých nápojů

Pokud máte rádi všechny druhy horkých nápojů od kávy a čaje po sladkou čokoládu, zvažte omezení jejich příjmu. Studie prokazují, že obvyklá spotřeba velmi horkých tekutin může zvýšit riziko vzniku rakovinu jícnu. Je to kvůli skutečnosti, že kapaliny s vysokými teplotami dráždí výstelku jícnu.

Špatné stravovací návyky

Výběr potravin, které jsou plné tuků a chemikálií, vás k tomuto onemocnění taktéž může přiblížit. Abyste se tomu vyhnuli, je dobré do své stravy zahrnout více ovoce a zeleniny. Volba zdravého životního stylu obecně je přínosná po všech směrech.

Nadváha

Existuje mnoho druhů rakoviny, které mohou být spojené s obezitou. Rakovina jícnu patří k jednomu z nich. Obezita způsobuje poruchy týkající se žaludku a jícnu, z nichž některé jsou považovány za rizikové faktory pro rakovinu jícnu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat