Prostreno.cz

Poznejte potraviny bojující proti depresi

Schází vám dobrá nálada? Projezte se do ní. Třeba pytlíkem sušených borůvek, banánem, mandlemi nebo hořkou čokoládou. Po téhle svačince se budete na svět zase usmívat – od ucha k uchu!

Cítíte se pod tlakem, chybí vám energie, ale splínů máte naopak na rozdávání? Pokud zvažujete návštěvu odborníka s tím, že byste ho požádali o nějaké uklidňující „prášky na nervy“, ještě si to promyslete. Existují totiž i jiné způsoby psychického dopingu, které vám mohou navrátit ztracený optimismus. Už jste slyšeli o potravinách, co umějí přivodit dobrou náladu téměř na počkání? Tyhle nenechávejte v obchodě jen tak bez povšimnutí!

Borůvky, parádní první pomoc

Tak jistě, při pohledu z okna je nad slunce jasné, že pro čerstvé plody si do lesa skočit nemůžete. Jenže co třeba sušené? Ty jsou na pultech obchodů k dispozici celoročně! Borůvky jsou napěchovány neuvěřitelným množstvím antioxidantů, které si lékaři spojují se snižováním hladiny stresu. Zároveň přispívají k růstu nových buněk prospěšných při léčbě deprese. Trápí-li vás chmury, vyzkoušejte jejich moc, třeba vás mile překvapí.

Banány, těch není nikdy dost

Tropické poklady jsou bohaté na tryptofan. To je sloučenina, kterou tělo používá k „výrobě“ hormonu serotoninu, který je společně s endorfinem považován za hormon štěstí. Obyčejné banány jsou tedy schopné regulovat vaši náladu, navíc vám dodají i vitaminy a minerály důležité pro vaše celkové zdraví. Zahrňte toto exotické ovoce do jídelníčku, splíny se vám budou vyhýbat obloukem.

Mandle. Na ty nezapomínejte

Hořčík je minerálem, který bojuje na několika frontách současně. Závěry jisté americké studie naznačují, že jeho dostatečná hladina v organismu může předcházet bolesti hlavy, migréně, úzkosti i depresi. Obraťte svou pozornost k mandlím, tyto chutné ořechy jsou hořčíkem doslova napěchovány! Dáte jim šanci?

Hořká čokoláda jako povolený hřích

Že sladké pomáhá pocuchaným nervům, to se všeobecně ví. Je mnohokrát prokázáno, že kvalitní hořká čokoláda snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, zatímco v mozku zvyšuje produkci zmíněného serotoninu, který přináší dobrou náladu. Bojíte se o své štíhlé křivky? Možná, že úplně zbytečně. Pokud to s čokoládou nebudete přehánět a dopřejete si jen malé množství, žádné váhové následky nehrozí…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat