Prostreno.cz

Proti zánětu dásní i úzkosti. Na co všechno se dá použít tymiánový olej

Tymián se často mylně označuje jen za koření. Proč se mu v tomhle směru křivdí, když dokáže usměrnit hormonální bouři nebo působit proti bakteriím? Těžko říct, ovšem kdo jeho účinky využije, nelituje!

Za lahvičku o obsahu 30 ml zaplatíte asi 150 korun. Kdo si však tymiánový olej vyrábí sám, ten náklady sníží – a ještě stoprocentně ví, co tenhle přírodní zázrak obsahuje. Jistě, tymián dochutí konkrétní potraviny, třeba jako maso nebo těstoviny, jeho účinky na zdraví jsou však velkolepé! Co tahle rostlinka s názvem Thymus vulgaris – a potažmo olej z ní – léčí?

Tymiánový olej je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který podporuje imunitní, respirační, trávicí a nervový systém. Je to jeden z nejlepších esenciálních olejů krotících rozbouřené hormony, takže se na něj mohou spolehnout hlavně ženy s menstruačními a menopauzálními příznaky. Také chrání tělo před nebezpečnými nemocemi a onemocněními, jako je mrtvice, artritida, houbové a bakteriální infekce a kožní onemocnění. A co dál?

Léčí respirační stavy

Tymiánový olej mírní přetížení organismu a léčí infekce v hrudníku a krku, které způsobují časté nachlazení nebo kašel. Zároveň snižuje úzkost, zbavuje tělo toxinů a léčí nespavost – bez léků, takže se dá považovat za dokonalého „zimního spojence“.

Zabíjí bakterie a infekce

Díky tymiánovým složkám, jako je karyofylen, je tento olej antiseptický, čili zabíjí bakterie na pokožce i v těle. Je také antibakteriální a inhibuje růst bakterií; to znamená, že je schopen léčit střevní a bakteriální infekce genitálií a močové trubice. Ostatně, tohle je vědecky doložený fakt.

Studie z roku 2011 provedená na Lékařské univerzitě v Lodži v Polsku testovala odpověď tymiánového oleje na 120 kmenů bakterií izolovaných od pacientů s infekcí ústní dutiny, respiračních a genitourinálních cest. Výsledky experimentů ukázaly, že olej z tymiánu vykazoval extrémně silnou účinnost proti všem klinickým kmenům. Tymiánový olej dokonce působil proti kmenům odolným vůči antibiotikům!

Podporuje zdraví kůže

Tymiánový olej chrání kůži před škodlivými bakteriemi a houbovými infekcemi. Funguje také jako domácí lék na akné – léčí rány, řezy a jizvy, hojí popáleniny a má pozitivní vliv na vyrážky, ekzémy a suchou, svědící kůži.

V podstatě je to tak, že tymiánový olej pomáhá trávicímu systému, stimuluje vylučování toxinů z těla močením, uvolňuje mysl a funguje jako antioxidant, takže je to perfektní přírodní léčba ekzému.

Podporuje zdraví zubů

Tymiánový olej je známý tím, že léčí ústní potíže. Použít se dá při zubním kazu, zánětu dásní, špatném dechu nebo zubnímu plaku. To vše díky aktivní složce s názvem thymol.

Zvyšuje krevní oběh

Tymiánový olej je stimulant, tedy aktivuje krevní oběh – což je jedině dobře. Blokovaná cirkulace vede ke stavům, jako je artritida a mrtvice. Tento silný olej je také schopen uvolnit tepny a žíly, čímž snižuje srdeční stres a vysoký krevní tlak.

Působí proti úzkosti

Potřebujete zmírnit nepokoj a psychické napětí? Dopřejte si několik kapek tymiánového oleje týdně. Olej přidávejte do koupele, difuzéru, tělového mléka nebo ho jen tak vdechujte. Jeho účinek na nervy je blahodárný! A navíc má progesteronové vyrovnávací účinky (zlepšuje produkci progesteronu). Jeho nízká hladina je přitom spojena s neplodností a depresí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat