Prostreno.cz

Deprese se týká i dospívajících. Co za ní stojí

I teenager může snadno propadnout depresi – a takových případů v dnešní době bohužel není málo. Proč se takové věci dějí? Někdy za to může tělesný vývoj, jindy zase problémy s láskou či nátlak přátel.

Myslíte si, že náchylní k depresím jsou jenom dospělí? Opak je pravdou. Ze statistik vyplývá, že toto duševní onemocnění postihuje zhruba 10 % dospívajících, tedy jedinců ve věku od 12 do 18 let. Pokud přemýšlíte nad tím, co dneska může „mladé“ stresovat natolik, že se ocitnou tváří v tvář psychiatrovi, věřte, že je toho víc. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je příčinou deprese dospívajících kombinace psychologických, sociálních a biologických faktorů. Co nejčastěji způsobuje zmatek v duši těch, kteří jsou vlastně ještě děti?

Nízké sebevědomí

Je těžké žít kvalitní a spokojený život, když se jeden potýká s pocity méněcennosti – a je asi jedno, kolik je člověku let. Teenager se může cítit zmatený kvůli všemožným tělesným změnám, nebo kvůli tomu, že jeho vývoj v porovnání s jeho vrstevníky naopak zaostává. Pak stačí pár nemístných poznámek „v partě“ a problém je na světě.

Nátlak přátel a spolužáků

Asi každý dospívající touží po tom, aby „zapadl“ a získal co nejvíce kamarádů. A to je možná důvod, proč se někteří nechávají zatlačit do kouta. Mnohdy si totiž myslí, že jejich reputace bude ohrožena, když odmítnou experimenty s alkoholem nebo omamnými látkami. Dělají pak i věci, které se jim příčí – z obavy, že nemají na výběr, protože jinak je okolí nepřijme a neocení.

Škola a nadbytek povinností

Různé testy, úkoly, školní projekty a s nimi spojený stres může psychickým potížím jen nahrávat. O to je to horší, když mají rodiče na mladistvého přehnané nároky s tím, že z něho touží mít premianta třídy. Obavy z horších známek způsobují nejen utrpení, ale často podkopávají i emocionální rovnováhu, čímž se náchylnost k depresi jen zvyšuje.

Problémy s láskou

Říká se, že první skutečná láska je nejsilnější a nejkrásnější. Navazování vztahů k dospívání prostě patří, ale tyto křehké svazky v drtivé většině případů nemají dlouhého trvání, což může být pro citlivé jedince velmi traumatizující. Zklamání, ztráta iluzí, zlomené srdce či pocity selhání si také podle psychologů mohou vybrat svou daň…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat