Prostreno.cz

Tajemná damiána zklidní průdušky a urychlí léčbu zánětů

Damiána neboli pastala rozprostřená je malý keř s malými žlutými květy se silnou vůní připomínající heřmánek. Rostlina pochází z horkých oblastí Severní a Střední Ameriky, roste především v Mexiku a Texasu. Oblíbili si ji již Aztékové a Inkové, kteří dobře znali moc této bylinky. Objevte kouzlo této cizokrajné rostliny!

Již Mayové z damiány vyráběli nápoj na posilnění chtíče, dokonce i španělští dobyvatelé okusili tento lahodný afrodiziakální nápoj a v 17 stol. se seznámili s damiánou i Evropané.

Přínosy nejen pro zdraví

Mimo afrodiziakálních účinků, objevili severoameričtí bylinkáři také její blahodárný vliv na zklidnění a léčbu průdušek. V dnešní době se také používá na podporu léčby úzkostí, depresí, kašle a astmatu. Přítomný arbutin působí dezinfekčně v močových cestách, čímž urychluje léčbu bolestivých zánětů.

Účinky, které může mít čaj na hormonální soustavu, jsou nepopiratelné a mohou nejen přispět ke zlepšení plodnosti, ale napomáhají také regulovat menstruační cyklus a zabránit mnoha běžným nepříjemným příznakům tohoto měsíčního cyklu.

Účinné látky

V této zázračné bylince je obsaženo spoustu cenných látek, které příznivě působí na náš organismus. Obsahuje silice a éterické oleje, které působí v oblasti horních cest dýchacích. Dále obsahuje rostlinný glykosid zvaný arbutin, který je aktivní v močovém ústrojí. Dalšími významnými látkami jsou flavonoidy, fenolické glykosidy, beta-sitosterol, beta karoten. Jednou zajímavou složkou je také kofein.

Jak si připravit čaj z damiány

Drcenou sušenou bylinku zakoupíte běžně v bylinných lékárnách, či ve specializovaných prodejnách. Damiána se připravuje jako odvar. Na 0,5 l vody stačí jedna polévková lžíce byliny. Vodu přiveďte k varu, povařte přibližně jednu minutu a odstavte, nechte louhovat 15 až 20 minut. Takto připravený nápoj popíjejte dvakrát denně. Hotový vlažný čaj můžete osladit medem.

Pokud damiánu připravujete jako afrodiziakální nápoj, doporučuje se popíjet hodinu před pohlavním stykem. První účinky se dostavují přibližně po dvou hodinách od konzumace, samozřejmě ten správný efekt se dostaví až po několika dnech pravidelného užívání.

Pro koho tato bylinka není vhodná

Nežádoucí účinky této bylinky nejsou známy, pokud dodržujete doporučené množství. Tuto bylinku nesmějí užívat těhotné a kojící ženy, malé děti a lidé užívající antidiabetické léky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat